Vjesnik: 03. 07. 2003.

Šljivančanin u Haagu

MARKO BARIŠIĆ

Veselin Šljivančanin, oficir bivše JNA, protiv kojeg je Haaški sud još prije sedam godina podigao optužnicu zbog zločina počinjenih u Vukovaru, napokon se našao u haaškom pritvoru. Srbijanske vlasti su ga uhitile i sada izručile prema zadanim rokovima i u zamjenu za obećani im novac.

Tako je, barem zasad, završila vojna karijera nekadašnjeg miljenika Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića, čovjeka, ako se to uopće za njega može reći, koji je upravo u Vukovaru 1991. do kraja razobličio upravo soldatesku kojoj je pripadao. Organizirajući, planirajući i osobno sudjelujući u zločinu nad ranjenim civilima i vojnicima iz vukovarske bolnice, Šljivančanin, podrijetlom Crnogorac, na najgori je mogući način hrvatskoj i svjetskoj javnosti, koja je o tome do tada još dvojila, predstavio prave ciljeve i metode tadašnje JNA.

Nakon okupacije, pogubljeno je više tisuća ljudi, a među njima i oni iz vukovarske bolnice. Drugi dio je otjeran u za njih već pripremljene logore u Srbiji, dok je ostatak, koji je imao tu sreću, s vrećicama u ruci protjeran iz grada na slobodni hrvatski teritorij. Ne prepuštajući ništa slučaju, Šljivančanin je, prema haaškoj optužnici, ali tako govore i brojni svjedoci, osobno sudjelovao u odabiru onih koje je trebalo odvesti na stratište. U procesu protiv Miloševića pojavili su se i oni koji tvrde da su ga vidjeli i kod hangara na Ovčari.

Nakon svega, Šljivančanin je još imao hrabrosti primati beogradska odlikovanja za te masakre i predstavljati se kao »osloboditelj« Vukovara. Međutim, s godinama je na vidjelo izlazilo pravo lice tog majora JNA iz 1991., za koga se ubrzo počeo koristiti naziv »krvnik s Ovčare«. Na sudu je da utvrdi koliko je to u skladu s činjenicama i dokaznim materijalom. Međutim, njegov trag je vidljiv od izvlačenja ranjenika iz vukovarske bolnice do stratišta na Ovčari.

Iako se sadašnje srbijanske vlasti snažno trude te zločine pripisati srpskim paravojnim formacijama kako bi amnestirale vrh tadašnje JNA, to će im biti vrlo teško upravo zbog Šljivančaninove uloge u svim tim zbivanjima. O tim pojedinostima vjerojatno ćemo doznati mnogo više tijekom samog procesa, kako Šljivančaninu tako i ostatku tzv. vukovarske trojke, Mrkšiću i Radiću, koji su već otprije u Haagu.