Slobodna Dalmacija: 03. 07. 2003.

OKONČAN JE MANDAT ŠEFA UN-ovih INSPEKTORA HANSA BLIXA

Ne vjerujem da će se naći zabranjeno oružje

NEW YORK — Hans Blix, šef UN-ovih inspektora za oružja, "dao bi bio svoj blagoslov" vojnoj intervenciji protiv Iraka "vjerojatno već ove jeseni" da je, sada već bivši, irački diktator i dalje nastavio opstruirati timove s newyorškog East Rivera. No, u isto vrijeme, u razgovoru s novinarima posljednjeg dana svoje službe u UN-u, Blix je izrazio sumnju da će koalicijske snage u Iraku pronaći oružja za masovna uništavanja.

Blix je pridodao kako vjeruje da bi Rusija i Francuska dale i podršku za američku vojnu akciju da je Iraku bilo ostavljeno dovoljno vremena da se pokaže tvrdoglavom, nekooperativnom i povjerenja nedostojnom stranom u dogovorima.

"Imam osjećaj da bi, jednostavno, na kraju ljeta svima pomalo bila puna kapa Saddama Husseina, da bi svi bili izgubili strpljenje. Mi u UN-u isto tako...", tumači Blix.

Poslije tri godine na čelu UN-ovih timova za inspekcije oružja, Hans Blix u subotu je proslavio 75. rođendan, spreman je za povratak kući, u Švedsku.

Blix kazuje kako on nije bio moralna opozicija upotrebi oružane sile protiv iračkog režima, štoviše, rekao je novinarima da je jednom prilikom, iza zatvorenih vrata, kazao članovima Vijeća sigurnosti da "inspekcije ne mogu trajati cijelu vječnost". Stoga bi njegova naklonost eventualnoj vojnoj intervenciji protiv Bagdada "bila logična"...

Blix, koji je nekih šest mjeseci prije savezničke oružane intervencije proveo pod stalnim presingom javnosti, naglasio je ovih dana da je "američka obavještajna zajednica prerano zaključila" kako je u rukama Iračana puno oružja za masovna uništavanja. Nazvao je to "pogreškom koja se mogla izbjeći", samo da su u Washingtonu malo više pažnje posvetili UN-ovim izvještajima o stanju iračkih oružja.

"Tako je ispalo da su Sjedinjene Države ostale iznenađene budući da u Iraku nisu zapinjale za zabranjena oružja na svakome koraku...", dodaje sada već bivši UN-ov inspektor, kojemu ni danas nije jasno zašto Saddam nije pružio dokaze o neposjedovanju ubojitog arsenala. To više što bi izbjegao rat i riješio se međunarodnih sankcija.

"Saddam je, vjerojatno, želio ostati misteriozna figura do kraja, želio je ostati nepokoren. Mislim da je pogrešno iskalkulirao kraj priče", izjavio je Blix, koji ozbiljno sumnja u mogućnost pronalaska oružja za masovna uništavanja u Iraku.

Nekoliko posljednjih otkrića američkih i britanskih snaga šef UN-ovih inspektora nazvao je "sitnim ostacima". Blix nije potpuno isključio mogućnost da koalicijske snage pronađu i nešto veliko, neko skladište, skrivene zalihe, no naglasio je kako je do sada "već netko od zarobljenih Iračana morao ponuditi takvu informaciju". A informacije nema i nema...

Miroslav COPIČ