Vjesnik: 03. 07. 2003.

Gotovina mijenja odvjetnike?

ZAGREB, 2. srpnja - Nakon što je general Ante Gotovina priznanjem nadležnosti Haaškoga suda izbacio iz igre svoje dojučerašnje političke savjetnike, promjena braniteljskog tima čini se logičnim nastavkom priprema za predaju.

Njegovi su ga odvjetnici dosad uspjeli uvući u spor s državom, udaljili ga od službenih izvora dokumentacije koja mu može pomoći u dokazivanju nevinosti i podržavali u bijegu, što je bio loš pravni savjet.

Je li Ante Gotovina stvarno odlučio promijeniti svoj braniteljski tim? Vjesnik je u srijedu došao do takve informacije, ali ona zasad nije službeno potvrđena ni u državnim ni u haaškim krugovima. Ali, sam izvor dovoljno je pouzdan da mu se mora povjerovati.

Do ideje da Luki Mišetiću, Anti Vukorepi, Marijanu Pedišiću i Ivi Farčiću oduzme punomoći o zastupanju, Gotovina je navodno došao usporedbom svoje sudbine (na temelju pravnog savjetovanja ekipe branitelja) s onom nekih drugih haaških optuženika iz Hrvatske. Tako je Rahim Ademi već mjesecima na slobodi u očekivanju početka suđenja, admiral Davor Domazet saslušan je u statusu svjedoka, general Mladen Markač u statusu svjedoka pa onda i osumnjičenika, a general Ivan Korade u statusu svjedoka.

Ni ostali haaški ispitanici nižega vojnoga ranga nisu proveli ni dana u pritvoru, a ispitivanja su obavljena u Zagrebu u Selskoj ulici i uz suradnju državnih tijela koja raspolažu dokumentacijom koja je braniteljima dostavljana s manje ili više problema. Nadalje, Gotovinin zapovjednik Janko Bobetko, zahvaljujući punomoći koju je dao svojim odvjetnicima, ipak je dobio optužnicu i uz puni angažman državne logistike ostao u Zagrebu.

Sve je to Gotovini izmaklo u dvogodišnjem bijegu. No, u intervjuu Nacionalu odbjegli je general dao do znanja da je spreman bitno promijeniti svoju poziciju. Tvrdnjom da priznaje nadležnost Haaškoga suda, odbacio je dosadašnje političke savjetodavce s desnice. Taj je potez otvorio i prostor za zaokret prema braniteljima koje bi sam izabrao. Pokazalo se da je država, od predsjednika Stjepana Mesića do premijera Ivice Račana, vukla brže i preciznije poteze nego četvorica njegovih odvjetnika. Pokazalo se da je država za Gotovinu, makar i uza sve pravne ograde Carle del Ponte i Haaškoga suda, uspjela ishoditi daleko povoljniji položaj nego što je onaj u kojem je proživio dvije godine bijega. Na kraju, imenujući pravnim savjetnikom za slučaj Gotovina zagrebačkog odvjetnika Gorana Mikuličića, Vlada je logistiku obrane postavila vrlo slično onoj u slučaju generala Bobetka.

Pokaže li se vijest o promjeni braniteljske ekipe točnom, Gotovina bi najavljene tjedne do predaje mogao pretvoriti u dane.

Vlado Rajić