Vjesnik: 04. 07. 2003.

Ured Paddyja Ashdowna pripremao listu nepoželjnih za ulaz u EU

Očito je izostala kvalitetna provjera u sjedištu EU, pa se tako na odobrenom popisu osoba kojima je zabranjen ulazak u Europsku uniju našlo i ime vladike eparhije Mileševa Vasilija Veinovića, koji je umro prije četiri godine

SARAJEVO, 3. srpnja - Za pogrešku na popisu osoba kojima je zabranjen boravak, tranzit ili ulazak u zemlje Europske unije najodgovorniji je Ured visokoga predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH, koji je i pripremio listu koja je poslana u Bruxelles! Naravno, očito je izostala kvalitetna provjera u sjedištu EU, pa se tako na odobrenom popisu osoba kojima je zabranjen ulazak u Europsku uniju našlo i ime vladike eparhije Mileševa Vasilija Veinovića, koji je umro prije četiri godine!

Iz sjedišta EU u Bruxellesu priznali su ovu grešku navodeći da se umjesto pokojnog vladike Vasilija na listi zapravo nalazi sadašnji mileševski vladika Filaret. »To je naša interna greška i ona je ispravljena već u toku dana«, priznala je Cristina Gallach, glasnogovornica europskog povjerenika za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane. Iz OHR-a su pak ustvrdili da stavljanje mrtve osobe na popis ne umanjuje ozbiljnost liste.

No, ova bizarnost, zatim tvrdnje većine osoba s popisa da im je ulazak u EU zabranjen »greškom«, fokusirali su pozornost javnosti na pitanje kako je uopće sastavljen i odobren popis nepoželjnih osoba. Opći kriterij je poznat: riječ je o ljudima za koje se opravdano smatra da optuženim ratnim zločincima pomažu u izbjegavanju uhićenja, i to često putem kriminalnih aktivnosti.

Međutim, samo stvaranje liste zapravo je počelo odobravanjem nove strategije međunarodne zajednice kada je riječ o hvatanju osumnjičenih ratnih zločinaca. Taj projekt najavljen je još u siječnju ove godine. Akciju je pokrenuo Ured visokoga predstavnika međunarodne zajednice Paddy Ashdowna , koji je mjesecima pripremao popis, naposljetku ga dostavivši u Bruxelles, gdje je i donesena konačna odluka. »Sve je potkrijepljeno materijalnim dokazima«, pojasnili su u Ashdownovu uredu, a u javnosti se špekuliralo da su za pripremu popisa korišteni obavještajni podatci međunarodnih organizacija u BiH, ali i zemalja članica Kontaktne skupine, čiji agenti navodno djeluju na terenu.

Također, korišteni su i neki bosanskohercegovački obavještajni izvori, ali ne službeni. »Vlasti BiH ni na koji način nisu sudjelovale u izradi popisa EU«, kazao je predsjedatelj predsjedništva BiH Dragan Čović.

Još 15. travnja EU je donijela odluku kojom je Momčilu Mandiću i Milovanu - Cicku Bjelici, zbog povezanosti sa mrežom za zaštitu haških optuženika, zabranjen ulazak u zemlje EU. I ta je odluka uslijedila na prijedlog OHR-a.

Podsjetimo, i Amerikanci su nedavno objavili svoju »crnu listu«. Predsjednik SAD-a George Bush 28. svibnja je potpisao izvršnu zapovijed za Balkan usmjerenu na sankcioniranje osoba koje ometaju provedbu Daytonskog sporazuma, rezoluciju Vijeća sigurnosti UN 1221 o Kosovu, Ohridski sporazum iz 2001. godine o Makedoniji ili rad Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a na tom popisu nalazi se 150 osoba i organizacija osumnjičenih za pomaganje počinitelja ratnih zločina, ometanje mirovnog procesa ili promoviranje ilegalnih institucija.

Pojašnjavajući način na koji je sastavljena ta lista, američki veleposlanik u BiH isključio je mogućnost bilo kakve greške, kazavši da administracija SAD-a raspolaže tako dobrim informacijama da može obraniti svoje odluke o blokiranju računa.

I europska i američka lista trebale bi, kako se najavljuje, uskoro biti proširene.

Alenko Zornija