Novi list: 04. 07. 2003.

BIVŠI OSJEČKO-BARANJSKI ŽUPAN LADISLAV BOGNAR JUČER TEŠKO OPTUŽIO SABORSKOG ZASTUPNIKA I, TAKOĐER, BIVŠEGA ŽUPANA

Bognar: Glavaš sudjelovao u ubojstvu Mate Šabića

Osobno želim da se to procesuira i da se utvrde krivci jer nitko tko je likvidirao hrvatske branitelje ne može ostati nekažnjen i glumiti uglednog građanina – izjavio je Bognar

OSIJEK – Bivši esdepeov osječko-baranjski župan Ladislav Bognar optužio je jučer saborskog zastupnika i također bivšeg župana Branimira Glavaša (HDZ) da je tijekom Domovinskoga rata sudjelovao u ubojstvu hrvatskog branitelja Mate Šabića.

Bognar je, naime, konferenciju za novinare sazvao u stanci jučerašnje sjednice Županijske skupštine, rekavši kako želi reagirati na nedavnu Glavaševu izjavu u »Glasu Slavonije« kojom je Glavaš reagirao na njegovo svjedočenje na suđenju optuženima za ratni zločin u Paulin Dvoru optužujući ga upravo za takve radnje.

Bognar je ustvrdio da ga je Glavaš optužio za sudjelovanje u likvidacijama hrvatskih branitelja tijekom Domovinskoga rata i povezao ga s do danas nerazjašnjenim ubojstvom hrvatskog branitelja Mate Šabića.

Novinarima je Bognar također rekao kako je na Glavaševe optužbe reagirao Vjenceslav Bill koji je 1991. godine kao pripadnik ZNG-a radio na osiguranju zgrade osječkog Izvršnog vijeća i to pismom koje je uputio »Glasu Slavonije« u kojemu se Glavaš optužuje za naručivanje ubojstva Mate Šabića.

– To pismo »Glas Slavonije« do danas nije objavio i smatram da na taj način ta medijska kuća teško krši temeljna ljudska prava i zbog toga sam o tomu izvijestio Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, kao i HHO i misiju OESS-a u RH – rekao je Bognar, te dodao kako je pismo Vjenceslava Billa i svoj popratni dopis uputio Policijskoj upravi i Državnom odvjetništvu radi utvrđivanja činjenica.

– Osobno želim da se utvrde krivci jer nitko tko je likvidirao hrvatske branitelje ne može ostati nekažnjen i glumiti uglednog građanina – zaključio je Bognar.

I. SRDANOVIĆ

Glas Slavonije se ograđuje od Bognarovih optužbi

OSIJEK – Uredništvo Glasa Slavonije ogradilo se jučer od optužbi koje je na adresu Glasa Slavonije uputio bivši župan Ladislav Bognar, ustvrdivši da je Glas Slavonije neobjavljivanjem pisma Vjenceslava Billa »teško prekršio ljudska prava«. Uredništvo Glasa Slavonije poručuje da, prema Bognaru sporno, pismo nije zaprimljeno, pa tako nije moglo biti ni objavljeno.

Glavaš: Očajnički pokušaj Bognara

OSIJEK – Saborski zastupnik HDZ-a Branimir Glavaš odbacio je optužbe bivšeg osječko-baranjskog župana i sadašnjeg SDP-ova županijskog vijećnika Ladislava Bognara koji ga je osumnjičio za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog branitelja Mate Šabića 1992., ocijenivši kako se Bognar trudi da uz pomoć lažnih optužaba inscenira njegovo uhićenje.

U priopćenju za javnost Glavaš tvrdi kako je Bognar »zlorabio prostorije Skupštine za politikantski nastup u maniri obavještajnog oficira KOS-a«.

Glavaš tvrdi da mu je »poznato da je bivši major JNA i član SKJ Ladislav Bognar u vrijeme svog kratkog, ali neuspješna županovanja u ime SDP-a, u nekoliko navrata u svome uredu primao osobu upitne zdravstvene sposobnosti, nekog Vjenceslava Billa, kako bi uz pomoć svojih starih JNA veza napakirao bilo kakvu optužnicu nekolicini sudionika Domovinskoga rata, među njima i njemu.

»Kako su mu svi dosadšnji pokušaji propali i ostali bez učinka, danas se odlučio na taj očajnički, ali ponovo neuspio pokušaj, jer mu je mržnja očito zamračila um«, tvrdi Glavaš. (Hina)