Novi list: 04. 07. 2003.

RASLOJAVANJE U SDP-u

Frakcija SDP-a u Vukovaru

Jerko Zovak, SDP-ovac iz Slavonskog Broda najavio osnivanje Hrvatske socijaldemokratske stranke

ZAGREB – Nakon osnivanja prve mikro-frakcije u donedavno monolitnom SDP-u, one u općini Babina Greda, stvari su postale ozbiljnije. Naime, u srijedu poslijepodne je u Vukovaru osnovana frakcija (odnosno, programska struja, kako se to definira u Statutu stranke) unutar gradskog SDP-a. Nju predvodi Nikola Volarević, koji tvrdi da frakcija broji otprilike jednu trećinu članova vukovarskog SDP-a.

– Ono što radi sadašnje vodstvo SDP-a u gradu i županiji nije SDP, ne slažemo se ni s postojećom strukturom ljudi u Gradskom odboru, niti s njihovim metodama, kaže Volarević. Od posljednjih izbora, SDP-u je u toj županiji pala popularnost za 50 posto i netko bi trebao odgovarati, drže frakcijaši, napominjući da ono što rade nije protivno državnom SDP-u, kojem nisu unutarstranačka oporba.

Osnivanje novih frakcija tako je vjerojatno daljnja eskalacija sukoba koji ima svoje konce u Zagrebu. Dvojica visokopozicioniranih SDP-ovaca koji predstavljaju sukobljene struje su Brano Tušek, saborski zastupnik i predsjednik vukovarsko-srijemskog SDP-a i Ivica Pančić, ministar branitelja. Politički sukob njih dvojice očito još nije blizu kraja.

No, ne miruje ni prvi čovjek koji je u SDP-u najavljivao osnivanje frakcije, Jerko Zovak, SDP-ovac iz Slavonskog Broda, nesuđeni Račanov protukandidat na posljednjim stranačkim izborima. Njegove najave o stvaranju frakcije »hrvatskih socijaldemokrata« nisu se ostvarile, ali se čini da će se ostvariti formiranje Hrvatske socijal-demokratske stranke, na čemu također, između ostalih, radi Zovak.

J. KLARIĆ