Vjesnik: 04. 07. 2003.

Hrvati vjeruju u suzbijanje korupcije

Njihov se optimizam razlikuje od stavova stanovnika Gruzije, Kameruna, Norveške, Izraela, Nizozemske, Indije, Turske i Južne Afrike čiji građani misle da će korupcija rasti / Prema anketi u 47 zemalja, političke stranke vode po korumpiranosti / Među zemljama koje su najviše ugrožene korupcijom je i BiH

BRUXELLES, 3. srpnja (Od Vjesnikove dopisnice) - Građani Hrvatske vjeruju, jednako kao i Irci ili stanovnici Kolumbije i Indonezije, da će se u njihovoj zemlji u iduće tri godine smanjiti korupcija. Njihov se optimizam razlikuje od stavova stanovnika Gruzije, Kameruna, Norveške, Izraela, Nizozemske, Indije, Turske i Južne Afrike čiji građani misle da će korupcija rasti.

Ovo je jedan od rezultata nedavno objavljenog ispitivanja javnog mnjenja u 47 zemalja na temu korupcije. Sudionici ankete su se također izjašnjavali gdje vjeruju da je korupcija najprisutnija. Političari su prema očekivanjima, ali i rezultatima dosadašnjih anketa najgore prošli, političke su stranke u 33 od 47 zemalja proglašene mjestima gdje bi trebalo najprije uklanjati korupciju.

Jedna od sedam zemalja na vrh top-liste korumpiranosti postavlja pravosuđe i sudove, a jedna od devet policiju. Hrvatska, Poljska i Bosna i Hercegovina su u klubu država čiji građani osjećaju da je zdravstvo najkorumpiranija djelatnost.

Anketu je uz pomoć Gallupovog instituta za ispitivanje javnog mnijenja provela organizacija Transparency International (TI) . Osnovni je zadatak TI-ja praćenje trendova u globalnom fenomenu korupcije. Otkrića nisu ništa nova za praksu, pogotovo za poznavatelje problematike. Korupciju će prije osjetiti siromašniji nego li bogati, vele rezultati. Politika i korupcija povezani su pojmovi, sedam od osam anketiranih građana bez obzira na državljanstvo, životnu dob ili dubinu novčanika uvjereno je da ona utječe na politički život, a tri četvrtine ispitanika u Bosni i Hercegovini, Gruziji, Indoneziji, Turskoj, Boliviji i Argentini tvrdi kako je korupcija u politici njihovih zemalja »veoma prisutna«.

Oko 50 posto običnih građana očekuje korupciju u poslovnom svijetu; ispod tog prosjeka su Portugalci, Amerikanci i Pakistanci. Korupcija je jako prisutna u gospodarstvu, najviše se tuže anketirani u Bugarskoj, Argentini, Bosni i Hercegovini, Hong Kongu, Kamerunu, Guatemali, Turskoj i Makedoniji.

Korupcija erodira kulturne vrijednosti, tradicije i društva općenito, izjavili su najčešće građani u Argentini, Bosni i Hercegovini, Boliviji i Turskoj.

Bosna i Hercegovina je posebna priča. Statistika prisutnosti korupcije za BiH, kao i još neke zemlje, posebno južnoameričke s akutnim gospodarskim problemima i afričke ili azijske zemlje u razvoju, dramatično svjedoči kako je riječ o društvima s velikim problemima. Gotovo 70 posto osoba anketiranih u Bosni i Hercegovini vjeruje da korupcija u velikoj mjeri utječe na njihov osobni i obiteljski život.

Bugarska može i hoće dobiti ulaznicu za EU 2007. godine, no njezina agilna vlada još nije praksom odgovorila na pitanje zašto tri četvrtine Bugara obuhvaćenih anketom misli da je utjecaj korupcije u njihovim životima »veoma velik«. Na vrhu su još Turska i Kostarika. Bogata, sređena, stara, stabilna društva ne ostavljaju mnogo mjesta korupciji. Luksemburg, Njemačka, Finska i Danska s korupcijom nemaju problema, tvrde građani ovih zemalja, dopuštajući izuzetke od pravila: političke stranke. Stanje osobnih financija ima veze s osjećajem da je korumpiranost dio života. 41 posto osoba s niskim primanjima reći će da je utjecaj korupcije na njihove privatne i obiteljske živote veoma visok, dok to isto tvrdi samo oko 25. posto ljudi s visokim prihodima.

Na pitanje, iz kojih bi djelatnosti i područja života prvo eliminirali korupciju, građani su na vrh liste stavili političke stranke (skoro 30 posto), potom sudove (13,7 posto) i policiju (11,5 posto). Najmanje je korupcije u privatnom sektoru, njega bi kao prvoga na udaru dekorumpiralo tek 3,1 posto građana.

Lada Stipić Niseteo