Vjesnik: 04. 07. 2003.

Krnić u Haag, Muljačić u Zagreb

Hrvatska se na kadrovski najbolji način priprema za završnicu mandata Međunarodnog kaznenog suda i njegova tužiteljstva

ZAGREB, 3. srpnja – Još je u utorak Zagrebom prostrujila vijest da je novi zastupnik Gotovinine obrane odvjetnik Goran Mikuličić, kojeg je Vlada u četvrtak imenovala zastupnikom u »slučaju Gotovina. Ta se vijest bez zadrške može odbaciti kao spekulacija. Goran Mikuličić je, nakon Vladine sjednice, zaista pravni zastupnik premijerova kabineta. I ništa više. No, pravosudni kuloari ne miruju. Razmatra se i opcija prema kojoj je netko u Vladi – a prema logici stvari sumnja najprije pada na Gorana Granića, šefa haaških koordinacija – nezadovoljan radom Frane Krnića, ravnatelja Ureda za odnose Hrvatske i Haaga. Klip između Krnića i Granića već su pokušali ubaciti mediji, ali je to propalo. I to iz banalnog razloga – i prije Gotovinina istupa u »Nacionalu« Frane Krnić je baš u Vladi istaknut kao najozbiljniji kandidat za hrvatskog veleposlanika u Haagu. Na sastanku petorke u srijedu ta je kandidatura potvrđena.

Osim toga, već se neko vrijeme zna da se Jakša Muljačić, veleposlanik u Nizozemskoj, 1. rujna vraća u Zagreb na Krnićevo mjesto. Krnić pak svoju diplomatsku karijeru nastavlja u Nizozemskoj istog datuma.

Veleposlanik Muljačić je u Nizozemskoj prekoračio sve uobičajene diplomatske rokove, a Krnić je zamijenio bivšeg ravnatelja Ureda za odnose s Haagom Orsata Miljenića samo zbog njegova odlaska na dužnost koordinatora za reformu državne uprave u Ministarstvu za europske integracije.

Valja uočiti da Ured za odnose s Haagom u Zagrebu preuzima Muljačić, čovjek koji ima ulaze u sve haaške diplomatske kuloare. A u Haag odlazi čovjek koji je prošlih mjeseci iznutra upoznao sve nevolje suradnje s Haaškim sudom i koji će eventualne buduće nesporazume u Nizozemskoj znati protumačiti.

Dakle, Hrvatska se za završnicu mandata Međunarodnog kaznenog suda i njegova tužiteljstva priprema na, kadrovski, najbolji mogući način. Još samo treba – u skladu s posljednjim potezima Vladine i odbjeglog generala – dovršiti predaju i pravno oživjeti proces protiv Gotovine.

Vlado Rajić