Slobodna Dalmacija: 05. 07. 2003.

GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK MLADEN BAJIĆ KOMPLETIRAO DOKUMENTACIJU O KAZNENIM PRIJAVAMA ZA RATNE ZLOČINE

Prikupljeno 4000 dokumenata o Oluji

ZAGREB - Na zahtjev Ureda predsjednika, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić prikupio je kompletnu dokumentaciju o kaznenim prijavama za ratne zločine počinjene za vrijeme Oluje na području Gospića, Siska, Šibenika, Zadra, Karlovca i Splita. Dokumentacija, navodno oko četiri tisuće dokumenata, dostavljena je Vladi RH, odnosno Uredu za suradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine, a haaški odvjetnici procjenjuju da je riječ o dosad najčvršćem i sveobuhvatnom dokazu da Hrvatska nije planirala vojno-redarstvenom akcijom Oluja provesti etničko čišćenje, nego osloboditi svoja okupirana područja.

Hrvatska Vlada od prvoga dana kada je stigla optužnica protiv Ante Gotovine nastoji dokazati da u Oluji nije planirano ni počinjeno etničko čišćenje. Prvi dokumenti koji dokazuju tu tvrdnju jesu oni koje je Vlada, prema ranijim tvrdnjama, već dostavila Haagu, a riječ je o planovima političko-vojnog vodstva tadašnje SAO Krajine o zbijegu tamošnjih građana. Drugi čvrsti dokaz jesu upravo prikupljeni dokumenti o podignutim optužnicama za ratne zločine počinjene u Oluji na spomenutom području. Iz njih je vidljivo da je podignuto 4625 kaznenih prijava, od toga 2567 protiv nepoznatih počinitelja. Optužene su 3792 osobe, a protiv 3558 su donesene presude.

Treći neoboriv dokaz je nedavno svjedočenje bivšeg američkog veleposlanik Petera Galbraitha u procesu protiv Slobodana Miloševića. Galbraith je, naime, na Sudu posvjedočio da Hrvatska nije planirala niti izvela etničko čišćenje u Oluji. Stručnjaci u Vladi zaduženi za suradnju s Haaškim sudom i odvjetnici optuženih hrvatskih generala za ratni zločin slažu se da su navedeni dokazi čvrsti i neoborivo idu u prilog Hrvatske i optuženog generala Ante Gotovine.

Vladin pravni zastupnik pred Haaškim sudom Goran Mikuličić potvrdio je da su dokumenti stigli, ali da ih on još nije pregledao, pa ih stoga ne želi ni komentirati.

- Mogu samo reći, kazao je Mikuličić, da će svi dokumenti biti s velikom pozornošću pregledani i da će nakon toga, ako je riječ o nekim novim činjenicama, biti dostavljeni Tužiteljstvu Haaškoga suda.

Iz Banskih dvora još poručuju kako se nadaju da je među dostavljenim dokumentima, kojih navodno ima oko četiri tisuće, i nekoliko novih činjenica, te da će takvih inicijativa biti još, ali i pozivaju sve one koji imaju bilo kakve dodatne dokaze koji bi pomogli generalu Gotovini i Hrvatskoj da ih dostave Uredu za suradnju s Haaškim sudom.

Silva STAZIĆ