Slobodna Dalmacija: 05. 07. 2003.

VJENCESLAV BILL, ČIJE JE PISMO BIVŠEM ŽUPANU BOGNARU OTVORILO SLUČAJ NERAZJAŠNJENIH OSJEČKIH UBOJSTAVA

Carla del Ponte je najveći hrvatski branitelj

OSIJEK — Nakon istupa bivšeg osječko-baranjskog župana Ladislava Bognara koji je kazao kako ima dokaze da je u ubojstva pojedinih hrvatskih branitelja umiješan Branimir Glavaš, među kojima je i ubojstvo legendarnog branitelja osječkog Juga Mate Šabića, u petak su, kako je to bilo i očekivati, reagirale osječke udruge proizašle iz Domovinskog rata.

— Javne i javnoobjelodanjene izjave Bognara do sada su najteži napad na Domovinski rat. To je do sada najteži napad na dragovoljne sudionike u obrani hrvatskog naroda i na ratno vodstvo u hrvatskoj policiji i postrojbama ZNG-a u istočnoj Hrvatskoj. Obezvrjeđuju se žrtve, uspomena na te žrtve, vrijeđaju se obitelji nestalih i poginulih. Političko podzemlje poziva na javni linč nepoćudnih osoba — stoji u priopćenju osječke i županijske Hvidre te Stožera za obranu digniteta za obranu Domovinskog rata.

Ivan Vekić, predsjednik osječko-baranjskog stožera, najavio je i tužbu protiv Bognara, dok su braniteljske udruge protiv blaćenja imena ratnog zapovjenika obrane Osijeka.

Osječki gradonačelnik dr. Zlatko Kramarić u izjavi za Slobodnu naveo je kako se radi o političkoj igri besramnog čovjeka koji pokazuje ignoranciju i građanski bezobrazluk.

— Za ugled države neće biti dobro ako takve stvari budu dio predizborne kampanje — kaže Kramarić, ogorčen što ga Bognar proziva i optužuje da je znao za zločine, a nije želio reagirati. Kao ratni gradonačelnik ponosan sam na način kako je funkcionirala civilna vlast i to nitko ne može dovesti u pitanje. Za sve indicije koje sam čuo tražio sam da se ispitaju jer sam zastupao stav da se i u vrijeme rata ne može suspendirati vladavina prava — naglašava Kramarić. Uspjeli smo dobiti i izjavu Vjenceslava Billa iz Zagreba čije je pismo upućeno Bognaru bilo i povod istupu bivšeg župana. On tvrdi kako se nikada nije upoznao s Bognarom niti ga je, kako ističe Glavaš u svom priopćenju, on ikada primio u svome uredu.

— Ne poznam tog Bognara, pismo sam poslao njemu i Glasu Slavonije tek kada sam vidio da Glavaš optužuje toga čovjeka za ubojstvo Mate Šabića. Ja sam zadnji puta u Osijeku bio 14. listopada 1991. godine, tako da se s Bognarom nisam mogao sastati ni u kakvom uredu — kazao je Bill. On i dalje smatra Glavaša glavnim krivcem za Šabićevo ubojstvo jer su mu u to vrijeme najbliži Glavaševi suradnici Zdenko Farkaš i Darko Tolić više puta govorili "da je Branimir ljut na Matu i da on smeta te ga treba likvidirati". Bill dodaje kako je sa svim stvarima već ranije upoznao i premijera Račana i ministra Lučina i da je spreman svjedočiti bez straha.

— Za mene je najveći hrvatski branitelj Carla del Ponte — tvrdi Bill jer će ona otkriti mnoga nerazjašnjena ubojstva u Osijeku.

Tvrdnje bivšeg osječko-baranjskog župana Ladislava Bognara izrečene su samo da bi se javnosti skrenula pozornosti s događaja u Skupštini Osječko-baranjske županije - ocijenio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Vladimir Šeks na konferenciji za novinare u petak u Saboru. Tim se "čudovišnim" optužbama, naglasio je Šeks, difamira Glavaš, HDZ, i blati krvavi Domovinski rat na istoku Hrvatske, "korištenjem provjerene taktike da se paušalne, maglovite izjave dubioznog sudionika prikažu istinitima". U prilog tvrdnji da su optužbe u funkciji prljave predizborne kampanje osječkog SDP-a i HSS-a, Šeks je ustvrdio da je vodstvo SDP-a u toj županiji, kojemu pripada i Bognar, odigralo "sramotnu ulogu" u Domovinskom ratu.

Istaknuo je da on kao predsjednik Kiznog štaba za istočnu Slavoniju dobro zna da nije bilo nikakvih slučajeva ubojstava branitelja u Osijeku, niti prevoženja njihovih tijela na prvu crtu bojišnice kako bi ih se prikazalo kao ratne žrtve, a što tvrdi Bognar. "Da je bilo što od toga istina, Bognar bi to iznio prije, ne bi čekao dvanaest godina. To naknadno prisjećanje u funkciji je prljave predizborne kampanje i pokazuje da možemo očekivati da će sličnih pokušaja biti i dalje", smatra Šeks.

T. PRUSINA, A. B. KRILE