Slobodna Dalmacija: 07. 07. 2003.

Privatizacija nikome

Vladajuća koalicija krenula je stranputicom s koje nema slavljeničkog povratka na Markov trg

Božica BABIĆ

Temeljni cilj privatizacije u Hrvata opet je zalutao u slijepu ulicu stranačkog politikantstva? Ako je suditi po sve učestalijem obostranom ispucavanju otrovnih strelica među glavnim koalicijskim dvojcem, SDP-om i HSS-om, Hrvatski fond za privatizaciju mogao bi postati presudna omča za krah aktualne vlasti. Ne tako davno, danas vladajuće strukture euforično su jamčile: čim dođu u poziciju da odlučuju, poništit će sve problematične privatizacije dirigirane bahatom samovoljom podobnih hadezeovaca i vratiti milijarde kuna iznesene na Djevičanske i ine otoke.

Na izmaku pobjedničkog mandata posrnuli su upravo na tom obećanju uz opasnost da se skotrljaju stranputicom s koje nema slavljeničkog povratka na Markov trg. Iako su lani, 15. studenoga, dogovorili i potpisali precizan rokovnik koji je predviđao da će za svih 185 tvrtki, gdje država ima većinu dionica, do kraja 2003. godine konačno pronaći vlasnika, uvertira podmetanja počela je već u prosincu, sa "Sunčanim Hvarom". I traje sve do danas, samo se "jokeri" naizmjenično smjenjuju. Malo su to turistička društva, malo PIK-ovi, a između njih "Slobodna Dalmacija".

Zlatko Tomčić nije zadovoljan Slavkom Linićem. Linić je po Tomčiću najveći krivac za neuspjelu privatizaciju. Tomčić je više puta tražio i smjenu ministrice turizma Pave Župan- Rusković, a ne odgovara mu baš ni Krešimir Starčević, zamjenik predsjednika HFP-a. Tempom privatizacije nije zadovoljan ni premijer Ivica Račan. Izjavio je to dva puta u posljednjih sedam dana. Nisu zadovoljni, a ništa ne poduzimaju! Od njihova nezadovoljstva nije manje bitno ni ono resornog ministra i aktualnog predsjednika Upravnog odbora HFP-a Ljube Jurčića. Potpis još nije stavljen no, izgledno je da bi, od cijelog popisa, u veliki finale mogao uvesti samo prodaju kontrolnog paketa dionica Ine.

Aktualno stanje (ne)rješavanja privatizacije proteklih je dana najbolje svjedočio upravo Jurčić, govoreći kako prodaje "Slobodne Dalmacije", unatoč činjenici da se u prednatječaju javilo čak šest kupaca, neće biti sve dok se ne dogovori dvojac Račan-Tomčić. Jurčić ovoga vikenda pak izjavljuje kako u ministarstvu privode kraju prijedlog privatizacije "Slobodne", po malo složenijem modelu? "Ne jednom vlasniku... bit će vraćena novinarima, ne u vlasništvo, nego je model takav da novine neće pripadati nikome, a bit će privatizirana", objašnjava Jurčić.

Dok je Jurčić to govorio jednom mediju, Tomčić je istodobno, zainteresirano prihvativši novinarski izazov, ocijenio kako je "privatizacija za aktualnu Vladu završena priča", poručivši preko medija Jurčiću kako mu je bolje da šuti jer ništa od obećanog nije ispunio, nakon što je preuzeo kormilo i ministarstva i Fonda. Ne amnestirajući Jurčića, ipak treba podsjetiti, on nije uoči 3. siječnja 2000. kupovao birače obećanjima koja nisu ispunjenja niti ima nade da budu u mandatu sadašnje vlasti.