Vjesnik: 07. 07. 2003.

Tomčić ponovo prozvao Linića zbog privatizacije

»Sada je evidentno da je, od "Sunčanog Hvara" do Kutjeva probleme u privatizaciji stvarao Slavko Linić. To se više ne može tolerirati«, rekao je Tomčić. Izrazio je sumnju da Vlada do kraja mandata može nešto promijeniti i zauzeo se za donošenje zakona kako bi »sljedeća vlada mogla korektnije postupati«

ZAGREB, 6. srpnja - Predsjednik Hrvatskog sabora i HSS-a, Zlatko Tomčić, izjavio je u nedjelju kako je potpredsjednik Vlade Slavko Linić glavni krivac za probleme s privatizacijom u Hrvatskoj. »Sada je evidentno da je od "Sunčanog Hvara" pa do Kutjeva probleme u privatizaciji stvarao Slavko Linić. To se više ne može tolerirati«, rekao je Tomčić u zagrebačkoj zračnoj luci prije odlaska u radni posjet Velikoj Britaniji.

Na novinarski upit znači li izjava premijera Ivice Račana kako ne želi ulaziti u razmirice o privatizaciji, da se Račan na neki način želi riješiti Linića, Tomčić je odgovorio: »To morate pitati Račana«.

»Ali, ja više ne prihvaćam tvrdnje da je tu riječ o razmiricama i svađama«, dodao je Tomčić.

Predsjednik Hrvatskog sabora i HSS-a ponovno je izrazio krajnje nezadovoljstvo procesom privatizacije i rezultatima koalicijske Vlade na tom području.

»Netko u ovoj državi mora konačno odgovoriti zašto svaki privatizacijski potez završava aferom. Očito je riječ o promašenoj koncepciji, o ambicijama pojedinaca da presudno utječu na tijek privatizacije kroz nekakva prava na diskrecijske odluke, te da je riječ o potpuno nespremnoj administraciji koja priprema privatizaciju«, rekao je. Izrazio je i sumnju da sadašnja koalicijska Vlada do kraja mandata može nešto promijeniti u procesu privatizacije.

»Možemo, međutim, napraviti detaljnu analizu koliko smo promašili, te možemo donijeti zakon o privatizaciji i druge zakonske akte kako bi sljedeća vlada mogla korektnije postupati«, zaključio je Tomčić.

Tijekom posjeta Velikoj Britaniji, Tomčić od svojih sugovornika namjerava zatražiti da britanski parlament čim prije ratificira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i Europske unije. Osim razgovora u Londonu, posjetit će i Wales. (Hina)