Slobodna Dalmacija: 07. 07. 2003.

SABORSKI ZASTUPNIK I PREDSJEDNIK KLUBA SDP-a IVO FABIJANIĆ

Čizmadija i Tomac ruše ugled stranci

ZADAR — Izjava saborske zastupnice SDP-a Dijane Čizmadije kako daje ostavku zbog nezadovoljstva slobodom govora u SDP-u, kao i javni istup Zdravka Tomca o višegodišnjem sukobu s predsjednikom SDP-a Ivicom Račanom, jako su odjeknuli u javnosti. Zamoljen za komentar tih događanja, potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru Ivo Fabijanić, inače zadužen upravo za koordinaciju rada Kluba, rekao nam je kako Dijana Čizmadija može imati svoj stav, ali da on ne odgovara istini.

- Na Klubu SDP se uvijek raspravlja tako da se posluša svačije mišljenje, svatko ima pravo iznositi svoj stav - kaže Fabijanić. Međutim, kada se radi o funkcioniranju SDP-a i vladajuće koalicije, moraju se poštivati odluke koje se odnose na interes Republike Hrvatske, a ne one koje idu u korist nekim lobijima, privatnim interesima ili interesima nekih udruga. Neshvatljiva je izjava kolegice Čizmadije kako je nezadovoljna slobodom govora u SDP-u. SDP je demokratska stranka, svima je to poznato, ali se zajednički usuglašavaju stvari, jer je odgovornost SDP za kvalitetno provođenje vlasti velika i tu je važna uloga svakog pojedinog saborskog zastupnika. Kolegica Čizmadija je baš tu bila problem.

Fabijanić je naveo kako je Čizmadiji više puta rečeno da njezino izostajanje sa sjednica Sabora šteti SDP-u pri donošenju važnih odluka.

- Kolegica Čizmadija posao nije obavljala kako treba - rekao je Fabijanić. Ničije mišljenje, pa tako ni mišljenje Dijane Čizmadije, ne može ići na štetu odluka vladajuće koalicije i u tome je ključna stvar.

Što se tiče svega onoga što se posljednjih dana događa oko Zdravka Tomca, Fabijanić je to nazvao nekorektnom najavom izlaska iz SDP-a.

- Kolega Tomac, kojega cijenim jer je često znao govoriti ono o čemu drugi možda nisu, mogao je i prije deset godina napustiti stranku, ako je, kako kaže, stalno bio u sukobu s Račanom, a ne sada iznositi neke detalje koji nemaju smisla - kaže Fabijanić.

- Mi u SDP-u nikako ne možemo prihvatiti to isticanje nacionalnog koje, kao, kolega Tomac ima, a SDP tobože nema. To jednostavno nije istina. SDP se ne busa u prsa, ne dokazuje svoj nacionalni osjećaj zastavama i vanjskim znakovima, nego borbom za Hrvatsku, za spajanje Hrvatske sa svjetskom, a posebice europskom zajednicom. Osobno ne mogu prihvatiti to razmišljanje da je kolega Tomac veći Hrvat od mene, jer sam sudionik Domovinskog rata i jer sam uvijek bio duboko nacionalno svjestan, kao i brojni kolege iz SDP-a.

Na pitanje hoće li izjave Zdravka Tomca nanijeti štete SDP-u, Fabijanić je rekao kako štete za SDP neće biti jer će ljudi prepoznati o čemu se radi.

- Kolega Tomac je mogao s puno više dostojanstva najaviti odlazak iz SDP-a, a ne da sve to povezuje sa sukobom s jednom osobom, pa makar to bio i predsjednik stranke, zaključio je Fabijanić.

Josip PORTADA