Vjesnik: 07. 07. 2003.

Pulski SDP protiv stranačke politike?

PULA, 6. srpnja - »Postupak čelnika pulskog SDP-a Livija Bolkovića i Denisa Martinčića neodgovoran je i njihovo podržavanje IDF-ova prikupljanja potpisa za referendum o istarskom zemljištu i Brijunskoj rivijeri nije politika SDP-a. Oni su se na neshvatljiv način priklonili desnici, koja na sve načine pokušava prodrijeti u Istru prvenstveno preko Pule«, rekli su čelnici istarskog SDP-a Anton Peruško i Lucija Debeljuh na nedjeljnoj konferenciji za novinare, kojom prigodom su istarskoj javnosti uputili upozorenje da ne nasjeda na provokaciju IDF-a i da odbije potpisati zahtjev za referendumom kojega je cilj minirati projekt Brijunska rivijera.

Mimo prošlotjednog dogovora s Matom Arlovićem i Slavkom Linićem u Puli, pulski SDP-ovci nisu se držali dogovora da će sve nejasnoće prije početka skupljanja potpisa za referendum razjasniti na radnom razgovoru s Linićem u Zagrebu, gdje su SDP-ovci s njim trebali komunicirati po stranačkoj liniji, a predstavnici Gradskog vijeća s potpredsjednikom Vlade. Međutim, Livio Bolković, koji je i čelnik SDP-a Pule i predsjednik Gradskog vijeća oglušio se o sve to i krenuo u potpisivanje za referendum. Koliko god možemo prihvatiti negodovanje zbog prodaje zemljišta na Brijunskoj rivijeri, Gradska organizacija SDP-a Pule na neprihvatljiv način izjednačila je i projekt Brijunske rivijere, koji je zajednički nastao u suradnji Vlade RH i Istarske županije. Na taj način pulski SDP ustvari ne napada IDS, nego projekt Vlade i središnjice SDP-a - ustvrdila je Lucija Debeljuh.

Istom prigodom potpredsjednik županijskog SDP-a Lino Dobrila kazao je kako pulski SDP-ovci namjerno i svjesno rade protiv svoje središnjice i županijske organizacije, stavljajući se u službu nedefiniranoga IDF-a i njegovih saveznika, pretežito eksponirane desnice. Lucija Debeljuh to je objasnila tvrdnjom kako je HSLS koji je podržao Delbiancov referendum u Saboru desniji od HDZ-a, a i HDZ je podržao istarski referendum, protiveći se tako unošenju vojnih objekata u razvojni projekt. Nadaju se da će pobijediti na predstojećim izborima, pa bi onda vojne objekte u Istri po već uhodanoj praksi dijelili svojim privrženicima i poslušnicima - rekla je Lucija Debeljuh. Istarski SDP-ovci ne znaju kako će reagirati središnjica stranke na postupak pulske organizacije, ali granična linija tolerancije stranačke autonomije jeste (ne)koaliranje sa desnicom, što se u Puli desilo najprije u Gradskome vijeću, a zatim i u akciji prikupljanja potpisa za referendum. Zbog svega toga je Županijske organizacija SDP-a protiv referenduma i poziva istarske građane da se ne odazovu pozivu za skupljanje potpisa, a ako pak do referenduma dođe, da se na njega ne odazovu i tako upute jasnu poruku onima koji ih u interesu desnice pokušavaju zavesti - poručio je predsjednik istarskoga SDP-a Anton Peruško.

M. U.