Novi list: 07. 07. 2003.

PREMIJER ODGOVORIO ZLATKU TOMČIĆU KOJI JE OPTUŽIO POTPREDSJEDNIKA VLADE DA JE »STVORIO PROBLEM OD PRIVATIZACIJE«

Račan brani Slavka Linića

Premijer rekao novinarima kako je osobno nezadovoljan s procesom privatizacije, da je ima premalo, a i ona koja se odvija izgleda ne može bez ekscesa, dodavši kako ne može prihvatiti da je za takvo stanje odgovoran samo neki pojedinac

ĐAKOVO – Komentirajući izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića da je potpredsjednik Vlade Slavko Linić »stvorio problem od privatizacije« premijer Ivica Račan izjavio je jučer da ne sudjeluje u svađama, ali je i sam nezadovoljan procesom privatizacije. Račan je rekao novinarima kako je osobno nezadovoljan s procesom privatizacije, da je ima premalo, a i ona koja se odvija izgleda ne može bez ekscesa.

»Možda doista ministar gospodarstva ima pravo kada inzistira da ocijenimo treba li bilo što od privatizacije pokušavati do izbora ili ne, jer se očito svaki korak u privatizaciji odigrava u nešto pojačanim političkim tenzijama«, rekao je Račan dodavši kako ne može prihvatiti da je za takvo stanje odgovoran samo neki pojedinac.

Zamoljen da komentira Tomčićevu izjavu o traženju političke odgovornosti onih koji su brodogradilište »Viktor Lenac« financirali velikim svotama, ako ta tvrtka ode u stečaj, Račan je kazao kako je on prvi prije nekoliko tjedana najavio stečaj toga poduzeća jer »Vlada više ne može podmetati leđa, već to moraju učiniti vlasnici i suvlasnici«.

»Ako oni to ne žele stečaj će biti neminovan, Vlada neće više moći spašavati 'Viktor Lenac' ako svoj obol ne daju i vlasnici«, istaknuo je Račan.

Predsjednik Vlade je na novinarski upit – zašto je Vlada dozvolila igre oko cijene pšenice, odgovorio da Vlada to nije dozvolila te da se, uz već poznate probleme oko pšenice, ove godine pojavio i problem katastrofalne suše. »No, bez obzira na to, alarmantne vijesti – da nećemo imati dosta pšenice za prehranu ili da će kruh poskupjeti – su bez osnove, tako da među ozbiljnim problemima o pšenici ima i dezinformacija«, rekao je premijer Račan koji je jučer, na putu od zgrade Poglavarstva do katedrale, gdje je pratio vezovsku povorku, prošao ispod stranačkih prostorija HDZ-a u kojem trenutku su članovi te stranke puštali i pjevali – »Bože čuvaj Hrvatsku«.

Zamoljen da komentira nedavne međusobne optužbe bivših osječko– baranjskih župana Ladislava Bognara i Branimira Glavaša, Račan je rekao kako je riječ o ozbiljnim optužbama koje su stvar tijela pravne države.

Račan je u pratnji saborskih zastupnika te županijskih i gradskih dužnosnika ispred đakovačke Katedrale sv. Petra pratio središnju priredbu ovogodišnjih »Đakovačkih vezova«, svečanu povorku s oko 5.000 sudionika.

Suzana ŽUPAN