Vjesnik: 07. 07. 2003.

»Feralov« dokument ne pomaže Miloševiću

Stenogram ne govori o planiranju etničkog čišćenja; nigdje se ne spominje da Srbe treba protjerati ili im zabraniti povratak. Međutim, iz njega je očito da predsjednik Tuđman nije računao na povratak Srba, te da je smještanjem jakih vojnih postrojbi na tim područjima računao da će u njima Hrvati činiti većinu/ »Vjesnikov« izvor blizak Haaškome sudu tvrdi da objavljeni stenogram neće utjecati na haaško tužiteljstvo, ali bi mogao na odnose predsjednika Mesića i odbjegloga generala Gotovine

ZAGREB, 6. srpnja - Tjednik Feral Tribune u novom je broju objavio stenogram razgovora vođenog u Uredu predsjednika Republike od 23. kolovoza 1995., najavljujući da njegov sadržaj govori o etničkom čišćenju. Analitičari koji podržavaju najnoviju inicijativu predsjednika Stipe Mesića za olakšavanjem položaja umirovljenoga generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom osudili su postupak Feralova uredništva držeći ga senzacionalističkim postupkom koji ide za rušenjem »napora predsjednika Mesića i Vlade u dokazivanju da se u Oluji nije radilo o etničkom čišćenju«.

Oni navode da se istim stenogramom koristio Slobodan Milošević pri protuispitivanju predsjednikova savjetnika za nacionalnu sigurnost Imre Agotića.

Naime, i Imra Agotić jedan je od sudionika spomenutog sastanka na kojem je predsjednik Tuđman samo 18 dana nakon Oluje razmatrao kako pomoću razmještaja vojnih zapovjedništava promijeniti demografsku sliku područja oslobođenih Olujom u kojima su do rata Srbi bili većina. Razgovor u Uredu predsjednika uglavnom se vodio između Franje Tuđmana i tadašnjeg ministra Jure Radića, koji je predsjedniku iznio demografske podatke. Primjerice, na Radićevu rečenicu da je u Vojniću prije rata bilo 76 Hrvata i 7300 Srba, Tuđman je kazao: »Dobro, sad će biti drukčije«.

General Agotić, barem prema objavljenom dijelu stenograma, razgovoru je samo prisustvovao, a ne i sudjelovao u njemu. Od aktualnih vojnih dužnosnika razgovoru su bili prisutni sadašnji načelnik Glavnog stožera HV-a general Josip Lucić, te predsjednikov savjetnik za obranu i vojna pitanja general Petar Stipetić. Ante Gotovine na tom sastanku nije bilo. U razgovoru je sudjelovao danas umirovljeni general Vinko Vrbanac, jedan od operativnih zapovjednika Oluje konstatiravši: »Na vojni način u stvari doći do promjene populacije«. Ta rečenica ne znači »vojno protjerati Srbe«, već razmjestiti vojna zapovjedništva i postrojbe u mjesta gdje su većinu činili Srbi, kako bi se dolaskom vojnika i njihovih obitelji u ta mjesta koje je prvotno stanovništvo napustilo, demografska slika promijenila u korist Hrvata.

Protivnici objavljivanja ovog stenograma osim što sugeriraju da Feral radi u korist Miloševića, napominju da objavljeni dokument ne sadrži osobite dokaze, i da je po vrijednosti pri dnu liste dokaza kojima raspolaže haaško tužiteljstvo.

Promatrači koji se zalažu za nepristrano informiranje, primjećuju da je dokument u haaško tužiteljstvo, a najvjerojatnije i u javnost, došao inicijativom predsjednika Mesića koji je otvorio arhivu pokojnoga predsjednika Tuđmana. Stenogram ne govori o planiranju etničkog čišćenja; nigdje se ne spominje da Srbe treba protjerati ili im zabraniti povratak. Međutim, iz njega je očito da predsjednik Tuđman nije računao na povratak Srba, te da je smještanjem jakih vojnih postrojbi na tim područjima računao da će u njima Hrvati činiti većinu. Činjenica je da je nakon ovog sastanka, primjerice, Knin postao središtem zbornog područja i da su se tamo naselili pretežito Hrvati iz BiH odnosno da se demografska slika Knina stubokom promijenila. Krugovi bliski Haaškom sudu upozoravaju da ovaj stenogram ne ide u prilog Miloševiću. Nedavno umrli Branislav Tapušković, za kojeg je predsjednik sudskog vijeća u slučaju Milošević Richard May kazao da će izgubiti status »prijatelja suda« upravo je pri ispitivanju generala Imre Agotića izazvao bijes sudaca. Kada je Tapušković počeo govoriti o Oluji prekinuo ga je sudac O-Gon Kwon.

»Budući da ste pravnik vaša je uloga drukčija od uloge optuženoga. Vi se bavite Operacijom Oluja i događajima iz razdoblja nakon vremena na koje se odnosi optužnica. Kakve to ima veze s optužnicom«, pitao je sudac Kwon Tapuškovića.

Na koncu, Vjesnikov izvor blizak ICTY-u upozorava da je Tužilaštvo ono koje će ocijeniti koje dokumente i kako upotrijebiti u »slučaju Gotovina«, a da se »krugovi blisku predsjedniku Mesiću nakon Feralova teksta pribojavaju hoće li general Gotovina posumnjati u predsjednikove dobre namjere, što je, pak problem na relaciji Mesić-Gotovina, i nema veze s Haaškim sudom«.

Željko Peratović