Vjesnik: 08. 07. 2003.

Devetsto radnika »Lenca« pristalo raditi bez plaće, a 150 ih je odbilo

Izjavu da će raditi od 7. do 26. srpnja ne pitajući za plaću nije htjelo potpisati 120 antikorozista, koji od petka štrajkaju, i 30 drugih radnika / Čelnik Uprave Damir Vrhovnik je rekao radnicima da vjeruje u opstanak »Lenca«, naglašavajući kako je u tijeku izrada studije za stečaj tog brodogradilišta s preustrojem /Predsjednik Sindikata »Lenca«, Damir Bačinović, najavio je da će se radnici u četvrtak očitovati o stupanju u štrajk

RIJEKA, 7. srpnja - Iako je Damir Vrhovnik, predsjednik Uprave Brodogradilišta »Viktor Lenac«, objavio u petak da od 1100 zaposlenih u tom škveru u ponedjeljak na posao treba doći samo njih šesto jer za druge trenutačno nema posla, ujutro su pred ulaz došli svi. U riječko poduzeće ušlo je 950 radnika, odnosno svi koji su u petak potpisali izjavu da će od 7. do 26. srpnja raditi a da ne pitaju kad će dobiti plaću.

Tu izjavu nije potpisalo 120 radnika antikorozivne zaštite koji su u petak spontano počeli štrajkati, te 30 njihovih kolega drugih struka. Njima nije bilo dopušteno ući u Brodogradilište, gdje su namjeravali nastaviti štrajkati dok im netko ne kaže točno kad će dobiti zaostatke - plaću i pol.

Inače, nasuprot ulaza u »Lenac« od ranoga jutra dežuralo je nekoliko policijskih ophodnji.

U 10 sati, Vrhovnik je došao među antikoroziste i pola sata molio kako bi bilo dobro da potpišu izjavu o »lojalnosti« i vrate se na posao. Najavio je da bi zaostaci mogli biti isplaćeni 23. ili 24. srpnja kad bi trebao biti završen remont dvaju ruskih brodova. Nakon dvosatnog vijećanja, 150 radnika nije se odazvalo Vrhovnikovu pozivu. Razišli su se oko 13 sati, uz dogovor da u utorak ujutro ponovo dođu ispred ulaza u »Lenac«.

Svjesni su da vode nelegalan štrajk, a pravnica »Lenca« upozorila ih je da im Uprava na temelju toga već sad može dati otkaz. No, kažu da im je dosta praznih obećanja, a tvrde da kao radnici antikorozivne zaštite relativno lako mogu naći novi posao.

Uz isplatu zaostalih plaća, štrajkaši traže i poštivanje radničkih prava budući da im je Uprava prije 15 mjeseci ukinula dodatak na prekovremeni rad, te na rad noću i praznikom.

Vrhovnik je rekao radnicima da vjeruje u opstanak »Lenca«, naglašavajući kako je u tijeku izrada studije za stečaj tog brodogradilišta s preustrojem. Objasnio je da je riječ više o financijskom nego kadrovskom preustroju, te da u novoj preraspodjeli ne bi stradali proizvodni već uredski zaposlenici.

»Znam da vas muče plaće, a kako nikad nikome nisam lagao, neću sada ni vama nego ću vam reći da postoje tri moguća izvora za isplatu plaće. Prvi je da se banke -kreditori danas dogovore da nastavljaju pratiti »Lenac«, drugi je da se aktiviraju državna jamstva za gradnju dva trajekta i platformi za eksploataciju plina, a treći, ujedno najbrži, da ubrzo završimo remont dva ruska broda vrijedan oko dva milijuna dolara«, objasnio je.

Glasnogovornici štrajkaša i njihovi vođe, koji novinarima nisu željeli otkriti identitet jer se boje mogućih posljedica, ističu kako je problem »Lenca« i u tome što od 1100 zaposlenih ima samo 470 proizvodnih radnika, a među njima 110 poslovođa koje se također ne može ubrojiti u proizvođače.

»Ne želimo ovdje Željezaru Sisak ili Belje, niti smo došli pred škver da bismo pravili nered, već samo želimo dobiti plaće da bi naše obitelji imale što jesti«, reklo nam je uglas nekoliko štrajkaša. Očajnički tražeći od Vrhovnika da im jamči isplatu plaća, štrajkaši su ga podsjetili da zbog njih nikad nije kasnila ni jedna isporuka broda. Jedan od njih rekao je: »Direktore, recite da ćemo dobiti plaću, i "pojest" ćemo brodove koje treba sada isporučiti«. Vrhovnik se nije usudio ni usmeno dati to jamstvo. Predsjednik Sindikata »Lenca«, Damir Bačinović, najavio je da će se radnici u četvrtak očitovati o stupanju u štrajk koji, prema zakonu, treba najaviti mjesec dana ranije.

Damir Herceg