Večernji list: 09. 07. 2003.

GORAN MIKULIČIĆ, VLADIN ZASTUPNIK U SLUČAJU GOTOVINA

Gotovini su šanse s vremenom sve manje

Kako vrijeme odmiče, šanse generala Gotovine ne povećavaju se, nego obratno, smatra Goran Mikuličić, Vladin zastupnik u tom slučaju. On već idući tjedan ide u Haag, a sastaje se i s Gotovininim odvjetnikom iz SAD-a Mišetićem, nakon čega će biti jasnije ima li izgleda za ikakav vidljiv pomak prije jeseni.

General Gotovina će se oglasiti, kaže njegov odvjetnik, nakon što Carla del Ponte pregleda nove dokaze i kad se ponovno odredi prema optužnici. Je li to ostvarivo?

- Ne vidim u tome racionalan pristup. Prvo, još se ne zna koja je snaga prikupljenih dokaza, a ne zna se ni kakvi su protudokazi Carle del Ponte. Uz optužnicu se uvijek dostavlja dokazni materijal koji podupire tvrdnje iz optužnice. Taj podupirući materijal mogu vidjeti samo onaj kojem se optužnica uručuje i njegovi branitelji. Tek se iz tog materijala vidi kakvim dokazima raspolaže tužiteljstvo i tek tada se može reagirati protudokazima.

Budući da Gotovina ne preuzima optužnicu, kako će se izaći iz toga zatvorenog kruga?

- Dosad nije zabilježeno da se mijenja status optuženika u status osumnjičenika bez pojavljivanja pred sudom. Sličan slučaj bio je s admiralom Zecom, optuženim za granatiranje Dubrovnika, protiv kojega je optužnica u jednom trenutku povučena, ali tu se nešto čudno dogodilo. Ako odvjetnici generala Gotovine to uzimaju kao presedan, tada vjerojatno o tome znaju više od mene. Iz prakse znam da se prigovori na optužnicu stavljaju tek nakon što je ona službeno uručena. Tako je bilo u slučaju Ademi, čiji su branitelji, stekavši uvid u dokazni materijal tužiteljstva, ponudili protudokaze. Nakon toga je optužnica u tolikoj mjeri relativizirana da je sud procijenio da nema smisla Ademija držati u pritvoru dok se stvari ne raščiste. Pušten je, naravno uz garancije države da će po potrebi osigurati njegovu prisutnost pred Haaškim sudom.

Jesu li odvjetnici Gotovine spremni popustiti i kako s njima surađujete?

- Otkad sam imenovan na funkciju savjetnika Vlade za predmet Gotovina, kontaktirao sam povremeno s njegovim odvjetnikom Mišetićem, ali nismo imali prigode sjesti i porazgovarati u smislu da odvjetnici formalno-pravno artikuliraju svoje stavove. On zasad inzistira na tome da se general Gotovina nema namjeru staviti na raspolaganje vlastima, niti mijenjati taj stav sve dok sva dokumentacija ne bude stavljena na raspolaganje tužiteljstvu.

Vlada podsjeća da su neki dokumenti prikupljeni na zahtjev Ureda predsjednika u Haagu još od 2000.?

- Točno, jer je tadašnji ministar pravosuđa Ivanišević dostavio Haagu velik broj dokumenata, a koliko je u ovoj novoj grupi sličnih ili istih materijala, još ne znam. U Vladinu uredu kažu mi da se ti dokumenti s velikom pažnjom analiziraju i da će sve što je novo biti hitno dostavljeno Haagu.

Vlada dakle analizira oko 4000 dokumenata, a tužiteljstvo ide na odmor u kolovozu. Znači li to da se prije rujna neće ništa bitno dogoditi?

- Tužiteljstvo obično radi još prvi tjedan u kolovozu. Siguran sam da bi se dokumenti stigli dostaviti prije toga, ali nisam siguran da će u Haagu to moći analizirati prije godišnjih odmora. Ako se nešto dramatično ne dogodi, čekat će se rujan.

Mogu li se procijeniti pravne šanse Gotovine?

- Postoje realne šanse da se političko-pravni okvir optužnice promijeni. Iz toga proizlazi dosta realna šansa da se pojedina kaznena djela, poput kaznenog djela proganjanja i prekomjernog granatiranja, u potpunosti eliminiraju. Ostaje pitanje zločina nakon akcije Oluja, za što se Gotovina tereti temeljem zapovjedne odgovornosti. S time će se njegova obrana morati uhvatiti u koštac i dokazivati za svaki pojedini slučaj što je general Gotovina poduzeo ako je za to doznao i ako nije doznao, a trebao je poduzeti mjere da se informira kao zapovjednik.

Dobro, ako su dokumenti poslani u Haag još 2000. godine, kako to da ih tužiteljstvo već nije razmotrilo i prihvatilo?

- Tužiteljstvo je obvezno te dokumente proučiti, ali nije obvezno samoinicijativno mijenjati činjenično stanje i pravni karakter optužnice bez poticaja optuženika ili suda.

Gotovina još čeka i ne donosi odluku. Kakve su posljedice?

- Ako je Gotovina odlučio svoju sudbinu riješiti poštujući pravila institucije koju je u intervjuu Nacionalu priznao kao relevantnu, onda su njegove šanse s istekom svakog dana sve bljeđe. Koji put je tajming važniji od samog sadržaja. No još nemam pavi uvidu u procjene njega i odvjetnika.

Peter Galbraith spreman je svjedočitiww o dijelu optužnice protiv Gotovine, a u toj se ulozi spominje i njegov nasljednik na ambasadorskoj dužnosti u Hrvatskoj Montgomery. U kojem bi smislu Montgomery bio zanimljiv kao svjedok kad je u Hrvatsku stigao tri godine nakon Oluje?

- Kad se kao svjedok pojavi osoba visoko pozicionirana u američkoj državnoj administraciji, kad imamo podataka o određenim potezima i vojnoj suradnji između SAD-a i Hrvatske u to doba, Montgomery je svakako interesantan. Zanimljiv je i kako bi dao određenu sliku ukupne političke situacije, sliku tadašnje pozicije Hrvatske u odnosu na SAD. Ja bih svakako koristio takvu osobu kao svjedoka o općim okolnostima.

Deana Knežević