Vjesnik: 09. 07. 2003.

Predizborna opomena strankama

Dok zastupnici budu glasovali, sindikalisti će ispred zgrade Sabora odglumiti saborsku sjednicu na kojoj će »glasovati« protiv izmjena ZOR-a i izglasovati nepovjerenje zastupnicima ako prihvate smanjenje radničkih prava

ZAGREB, 8. srpnja - Oko 500 povjerenika Nezavisnih hrvatskih sindikata, Udruge radničkih sindikata i Hrvatske udruge sindikata u srijedu će prosvjedovati na Markovu trgu protiv izmjena Zakona o radu. Dok zastupnici budu glasovali, sindikalisti će ispred zgrade Sabora odglumiti saborsku sjednicu.

Sindikati su odustali od masovnog prosvjeda koji sada više nema smisla, istaknuli su u utorak na konferenciji za novinare čelnici triju središnjica. Na svom će saboru sindikalisti »glasovati« protiv izmjena ZOR-a i izglasovati nepovjerenje zastupnicima ako prihvate smanjenje radničkih prava.

Sindikalisti nisu novinarima htjeli otkriti tko će »glumiti« Zlatka Tomčića, ali je izvjesno da u prosvjednom dramoletu neće glumiti povjerenici SSSH i UNI-CRO. Ne zato što nemaju dobre glumce, već, kako je objasnio predsjednik SSSH Davor Jurić, »nema više mogućnosti utjecaja na zastupnike bilo kakvom akcijom«. Svih pet središnjica ipak je u utorak svim saborskim zastupnicima poslalo zajedničko pismo pozivajući ih da zatraže treće čitanje izmjena ZOR-a ili da prihvate sindikalne amandmane. Uoči sjednice dijelit će i zajednički letak uz poziv zastupnicima da glasuju prema svojoj savjesti, a ne prema stranačkoj stezi.

»Prosvjed je predizborna opomena zastupnicima i političkim strankama da će im, ako izglasuju smanjenje radničkih prava, radnici znati uskratiti svoj glas na izborima«, istaknuo je čelnik URSH-a Boris Kunst. »Kažu da je Sabor kokošinjac. U srijedu će se vidjeti jesu li, poslije puno kokodakanja, jaja ispravna ili su mućci«, dodao je Kunst poručujući zastupnicima da u srijedu polažu i ispit moralnosti. Čelnik HUS-a Zdenko Mučnjak apelirao je na zastupnike da kao narodni predstavnici uvaže stav onih koji su ih izabrali. »Sindikalni referendum pokazao je da radnici nisu zadovoljni izmjenama ZOR-a, a zastupnici trebaju sami, a ne njihovi stranački vrhovi, odlučiti hoće li dići ruku za manja prava radnika«, rekao je. »Saborski zastupnici pretvorili su se u klonove predsjednika stranaka i stranačkih politika. Tako klonirani bez pogovora dižu ruke za Vladine zamisli kad god je to potrebno, a ne služe narodu koji ih izabrao«, smatra čelnik NHS-a Krešimir Sever. »Imate li i zrnce savjesti iz vremena predizbornih obećanja, glasovat ćete kontra stranačke stege«, poručio je Sever zastupnicima.

Davoru Juriću za odvojeni život godišnja naknada od 70 tisuća kuna!

»Nije točno da za odvojeni život godišnje primam sto tisuća kuna naknade. Dobivam 70 tisuća kuna«, komentirao je za Vjesnik predsjednik SSSH Davor Jurić optužbu Sindikata tekstila da je on, u vrijeme dok ta središnjica financijski tone, umjetno povećao plaću. Zakonski je ta isplata čista, ali je moralno upitna. Jurić je prijavljen u Omišlju na Krku, a s obitelji živi u Zagrebu kao podstanar. Za odvojeni život od samoga sebe na Krku i za putne troškove obitelji koja je u Zagrebu uz redovnu plaću mjesečno kešira još oko šest tisuća kuna. »Kako to da primate naknadu za odvojeni život kad vam je supruga u Zagrebu?«, pitali smo. »Moja supruga je tu, jer ja to želim. To je moja privatna stvar. Ja vas ne pitam gdje je vaš muž!«, odbrusio je Jurić odjurivši kao »furija«.

Ljubinka Marković