Večernji list: 09. 07. 2003.

AFERA "VIKTOR LENAC" - SUTRA ODLUKA, A SLAVKO LINIĆ TRAŽI DA DRŽAVA PONOVNO PODMETNE LEĐA:

Samo Vlada može opet spasiti "Lenac"

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić kazao je jučer u Saboru da je stanje u brodogradilištu "Viktor Lenac" "nešto bolje", ali je rasplet još neizvjestan. Za zatvaranje investicije u koju je ušao "Lenac", treba još 2,5 milijuna dolara. Linić kaže da taj novac nemaju ni banke kreditori ni strani vlasnici te da će se Vlada morati suočiti s pitanjem može li ona uložiti taj novac kako bi se priča o "Lencu" napokon završila.U dosadašnjim dogovorima je, pak, riješeno da banke svoje kredite "Lencu", u iznosu od 23,7 milijuna dolara, pretvore u vlasničke udjele, da kratkoročne kredite u iznosu od 19,2 milijuna dolara pretvore u dugoročne te da dodatnih 6,2 milijuna dolara ulože u spomenutu investiciju. Nađe li se uz pomoć Vlade još i spomenutih 2,5 milijuna dolara koji nedostaju, barem za neko bi vrijeme nestala prijetnja stečajem koja se nadvila nad riječko brodogradilište. Neslužbeno se doznaje da će Vlada u četvrtak odlučiti hoće li na prije odobrenih 17 milijuna dolara državnih jamstava "Lencu" dati još i ovih 2,5 milijuna dolara. U brodogradilištu su svi radnici nastavili rad, uključujući i one koji su u petak štrajkali.

"Lenac" je i jučer bio zanimljiv za lokalne političare. Riječki HNS također se izjasnio u prilog spašavanja brodogradilišta zbog ugovorenih poslova, kazao je Đani Poropat, predsjednik riječke podružnice. Njezin dopredsjednik dr. Miljenko Dorić tvrdi "da je premijer Račan u posljednje vrijeme pogazio neka temeljna politička načela,Vlada se petlja u poslove koje ne razumije, žrtvuje nacionalnu brodogradnju, a ne loše menadžmente i loše ministre". Javio se i Božidar Vukasović, poznati zastupnik interesa štedišta Ljubljanske banke, s optužbom da su Damir Vrhovnik i Giancarlo Zacchelle uzeli u "Viktoru Lencu" na desetke milijuna eura, a dokazi o tome su u ladici glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Vukasović je, kaže, Državnom odvjetništvu podnio kaznene prijave protiv predsjednika Uprave brodogradilišta i njegova većinskog vlasnika te tvrdi da o tome postoje i policijski izvještaji. O navodima je obavijestio i Sindikat metalaca.

- Najnovije podudarnosti u izjavama Račana i Tomčića potvrđuju da je odlazak Linića zapravo unaprijed dogovoren - rekla je Vesna Škare-Ožbolt u Slavonskom Brodu. Na novinarsko pitanje hoće li dati ostavku, Linić je, međutim, odgovorio da neće.

B. Peter, Lj. Gatarić, M. Šarić