Vjesnik: 09. 07. 2003.

Moguća nova istraga o ubojstvu Mate Šabića

OSIJEK, 8. srpnja - Politička kriza koja u Osječko-baranjskoj županiji traje od prošle godine eskalirala je istupom bivšeg župana i sadašnjeg vijećnika SDP-a Ladislava Bognara. Bognar je na konferenciji za novinare rekao da je list Glas Slavonije »sustavno objavljivao uvrede i neistine o njemu«, a prozvao je i Branimira Glavaša koji je, navodno, odgovoran za ubojstva u Osijeku ratne 1991. godine, i to prije svega za ubojstvo hrvatskog branitelja Mate Šabića.

Bognar je novinarima podijelio kopije pisma Vjenceslava Billa, u kojem stoji da je dvoje bliskih Glavaševih suradnika od njega zatražilo da »po njegovoj želji ubiju Šabića«. Uslijedile su brojne reakcije - Kramarića, Billa, Glavaša, članova Hvidre..., uz komentare i nagađanja hoće li se i kako odmotati klupko u vezi sa spornim događajima u Osijeku.

Potpredsjednik Sabora i SDP-a Mato Arlović je, komentirajući činjenicu da Skupština Osječko-baranjske županije djeluje bez oporbenih vijećnika i brojne izjave, za Vjesnik istaknuo da ga posebno zabrinjava »način na koji se pojedinci, uključeni u odnose između pozicije i opozicije, počinju prepucavati i obračunavati putem tiska«. Primijetivši da je Bognar iznio vrlo teške optužbe, Arlović kaže da se za ovaj istup »nije konzultirao sa stranačkim vodstvom SDP-a na razini Hrvatske«. Dodaje da vrh stranke o ovom slučaju još nije raspravljao, ali će u SDP-u pratiti razvoj situacije. Ako se dokaže da su Bognarove izjave točne, državna tijela provest će istragu i, ako bude potrebno, podići tužbe.

U telefonskom razgovoru s Vjenceslavom Billom doznali smo da je predstavke u kojima je navodio događaje iz 1991. godine slao na adrese predsjednika Franje Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i svih tajnih službi, kao i bivšem ministru obrane Jozi Radošu, koji je »senilan kad tvrdi da se ne sjeća ovog dokumenta«. Upozorio je da policija nije dobro provela istrage te dodao da su se »Glavaš, Vladimir Šeks i Petar Kljajić borili u podrumu, gdje bi vjerojatno dočekali i Slobu«.

Komentirajući Glavaševe riječi o sebi, odnosno njegove tvrdnje da je »osoba sumnjivih zdravstvenih sposobnosti«, Bill nam je rekao da je bio u popravnom domu kao dječak. Ustvrdio je da je Glavaš pridonio tome da oboli od PTSP-a, te da mu je govorio da »makne kriminalce oko sebe, ali oni su mu oni u to vrijeme trebali«.

Snježana Čanić Divić