Vjesnik: 10. 07. 2003.

Đapić je ispao politički naivan, Pašalić lukav, a Tuđman zbunjen

ZAGREB, 9. srpnja - »Jedan od velikih razloga svega što se događa u stranci jesu zakulisne igre Nenada Ivankovića, koji je karcinom HIP-a. Izbacivanjem Ivankovića i njegovih "šibicara" HIP bi dobio minimalno tri posto glasova. Ni jedna koalicija ne bi HIP-u donijela toliko glasova koliko bi donijelo izbacivanje Nenada Ivankovića«, poručio je Pero Ćorić, sad već bivši potpredsjednik Hrvatskog istinskog preporoda (HIP).

U HIP-u je, čini se, prilično vruće, iako je predsjednik te stranke dr. Miroslav Tuđman u razgovoru za Vjesnik u utorak kazao da se »ništa dramatično ne zbiva u stranci«. No, stanje na terenu pokazuje da bi čelništvo HIP-a moglo imati ozbiljne razloge za zabrinutost.

Naime, prije samo tri dana HIP je napustila cijela podružnica Vukovarsko-srijemske županije predvođena njenim predsjednikom, ujedno i dopredsjednikom stranke Perom Ćorićem, prešavši u Đapićev HSP. Razlog koji su naveli je nezadovoljstvo činjenicom da je HIP otkazao nedavno parafirane sporazume s HSP-om.

Još prije mjesec i pol, HSP i HIP su razgovarali u najprijateljskijem tonu i nova je koalicija bila na pomolu, što je i potvrđeno velikim sastankom predsjedništva obiju stranaka i simboličnim rukovanjem Ante Đapića i Miroslava Tuđmana. Ali, u samo nekoliko dana situacija se potpuno okrenula - HIP je odlučio otkazati pravašima, povezujući se s Pašalićevim Hrvatskim blokom (HB).

Tako je Đapić ispao politički naivan, Pašalić onakav kakvim ga većina javnosti i doživljava, lukav, a Miroslav Tuđman - zbunjen. U kuloarima se govori da je glavnu ulogu u tom igrokazu odigrao upravo dopredsjednik HIP-a Nenad Ivanković, koji je u dogovoru s Pašalićem »uvjerio« Tuđmana u nužnost promjene prvotnog dogovora s HSP-om te sklapanja sporazuma s HB-om.

I zaista, prošlog je tjedna na Medvedgradu svečano potpisan sporazum između HB-a i HIP-a, a čelnici su najavili dobivanje 12 do 17 mandata na idućim izborima.

Tada počinje i drama u HIP-u, jer na površinu izlazi nezadovoljstvo mnogih članova i podružnica. Prvo izlazi vukovarsko-srijemska, a već je najavljeno i da će istim putem krenuti i ličko-senjska, zadarska i šibensko-kninska podružnica, prelazeći u HSP. Miroslav Tuđman to, međutim, demantira.

Ovoga tjedna HIP je napustio i dopredsjednik Željko Sačić, navodeći da to »što se sada događa u stranci nije ono u čemu želi sudjelovati«. Iz vrlo pouzdanog izvora doznajemo da će ovih dana stranku napustiti i Zdenko Lučić, glavni tajnik, »čovjek koji je u Dalmaciji dušom i tijelom stvarao HIP i vjerovao u Miroslava Tuđmana«.

Nezadovoljstvo HIP-ovaca koji su odlučili napustiti stranku većinom je izazvano iznenadnim otkazivanjem već parafiranog sporazuma s HSP-om, ali i koaliranjem s HB-om koji većina HIP-ovaca nije željela za partnera. U HIP-u se govori da je za trenutačno stanje u stranci najodgovorniji Ivanković koji, kazao nam je jedan HIP-ovac, »vrti Tuđmana kako paše njemu i Pašaliću, a sam financijski nije ništa pridonio razvoju HIP-a, dapače, samo je njemu koristilo«. HIP je trenutno, kaže naš sugovornik, »u fazi demontaže«.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić nije želio komentirati nagađanja o tome da će većina navedenih HIP-ovih podružnica prijeći među pravaše. Istina, nije mogao ni sakriti zadovoljstvo tom činjenicom, ali nije htio ništa reći. No, koliko god prvi među pravašima šutio očito je da je, poučen ivankovićevsko-pašalićevskim igrama ispod stola, i sam Đapić odlučio zaigrati na taj način. Šuška se i da u Hrvatskom bloku stanje nije idilično. Zagrebačka podružnica stranke i dalje je nezadovoljna činjenicom da je Pašalić, u zamjenu za svoje prvo mjesto na zajedničkoj listi HB-a i HIP-a u drugoj izbornoj jedinici, HIP-ovcima dao prva mjesta u nekim drugim izbornim jedinicama, što zagrebački HB-ovci nisu prihvatili s oduševljenjem.

Tako je i u HB-u i u HIP-u atmosfera vruća. A HSP je ovoga puta odlučio pokazati zube. Uostalom, vuk (simbol HSP-a) dlaku mijenja, ali ćud nikada.

Andrea Latinović