Vjesnik: 10. 07. 2003.

Kutle u Lencu

DARKO MARKUŠIĆ

Uz Račanovu vladu vezana su dva velika skandala - slom Riječke banke i krah brodogradilišta Viktor Lenac. I dok u prvom slučaju krivnja Banskih dvora nije lako dokaziva, slučaj Lenca nešto je drukčiji. Samo brodogradilište, ali i direktor Damir Vrhovnik, proteklih godina uživali su privilegirani status.

Vrhunac osobnog angažmana pojedinih članova Vlade do izražaja je došao ovih dana pritiskom na neke od banaka vjerovnika (Raiffeisen banka), od kojih se ultimativno tražilo da povećaju svoj vlasnički udjel u Lencu (s četiri na 24 posto) i zaborave kredite koje su odobrile brodogradilištu.

Pod takvim pritiskom Vlade vjerovnici Lenca vrlo su blizu postizanju dogovora, prema kojem bi se dio kratkoročnih kredita u iznosu od 19,2 milijardi dolara reprogramirao na 15 godina, a dio kredita od oko 23,7 milijuna dolara pretvorio u vlasničke udjele. To će, međutim, biti moguće pod uvjetom da Vlada iz proračuna ovaj tjedan osigura 2,5 milijuna dolara, koliko iznose kratkoročni krediti Privredne i Nove banke Lencu, koji su inače odobreni bez državnih jamstava i hipoteka.

Realizira li se spomenuti model spašavanja Lenca, promijenit će se i vlasnička struktura brodogradilišta, pa će se smanjiti udjel Giancarla Zacchella s 33,55 na 30 posto, a povećati udjeli IFC-a na 18 posto, Splitske banke (HVB-a) na 15 posto, njemačkog DEG-a na 11 posto i RBA na devet posto. Neke od banaka kreditora Lenca dosad su pokušavale istisnuti Vrhovnika iz brodogradilišta, no Zacchello (kao i neki članovi Vlade) svoju su potporu Lencu uvjetovali njegovim ostankom. Sada bi napokon tome mogao doći kraj, s obzirom na to da mu je, primjerice, bio uskraćen pristup sastanku vjerovnika.

Prođe li predloženi model sanacije Lenca, Vrhovnik - koji formalno (ne dokaže li se suprotno) spada tek u red malih dioničara - trebao bi izgubiti svaki utjecaj na odlučivanje o budućnosti tvrtke. Njemu, za razliku od radnika, ne pada na pamet u Lencu raditi besplatno, a neće ni podmetnuti svoju imovinu za spas brodogradilišta. Štoviše, svoja ulaganja u Lenac uvjetuje ostankom na direktorskom mjestu ili barem mjestu člana Nadzornog odbora brodogradilišta koje je pod njegovom palicom završilo u ponoru.

SDP je time u liku Vrhovnika definitivno dobio svoga Miroslava Kutlu, a Lenac izglede za tržišni opstanak može potražiti jedino bez njega na čelu tvrtke. Sve drugo je čista iluzija.