Slobodna Dalmacija: 10. 07. 2003.

NAKON AMERIČKE ODLUKE DA SE BRITANCI OSUMNJIČENI DA PRIPADAJU AL-QA’IDI IZVEDU PRED VOJNI SUD

Novi problemi Tonyja Blaira

Iz Bruxellesa: Ines SABALIĆ

Nakon američke odluke da se britanski državljani, zatočeni u zaljevu Guantanamo, izvedu pred vojni, a ne građanski sud, odnosi između Sjedinjenih Država i njenog najbližeg saveznika, Velike Britanije, mogli bi se jako poremetiti. Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw prenio je, u vezi s tom odlukom, "velike rezerve" svoje vlade američkom državnom tajniku Colinu Powellu.

Dva Britanca, osumnjičena su da pripadaju mreži Al-Qa’ide, mogla bi, u krajnjoj konzekvenciji, biti osuđena na smrt. Proces, u kojem bi i tužitelj i sudac i porota bili pripadnici američke vojske, vodio bi se iza zatvorenih vrata, a žalba bi mogla biti podnijeta samo vojnom sudu. Odvjetnik dvojice Britanaca trebao bi proći američke vojne provjere.

Ne samo Velika Britanija nego i cijeli EU ukinuli su smrtnu kaznu i temeljno se protivi postojanju tog instituta. Britanskoj vladi bilo bi vrlo teško nastaviti svoje bliske odnose sa Sjedinjenim Držvama, dok nad glavama dvojice njezinih građana visi opasnost smrtne kazne, odnosno vojni sud.

Istodobno Tonyju Blairu to otežava i njegovu europsku poziciju. Zbog potpore Americi, udaljio se od EU-a, ali je, kao njen saveznik ipak ojačao. Ali, najprije nejasnoće oko obavještajnih podataka na osnovi kojih se opravdavao rat, a sad i prijetnja vojnim sudom dvojici Britanaca, predstavlja ga kao mnogo slabijeg partnera u odnosu s Georgeom Bushom.

Nakon objavljivanja ove odluke, Blair je održao hitni sastanak svog kabineta, na kojem je odlučeno da se jače reagira kod američke vlade. Do sada, prema britanskim medijima, Blair je nekoliko puta privatno, potezao pitanje tretmana zatočenih britanskih građana, očito bez rezultata. Blairovu odluku da se u ovoj prilici suprotstavi američkoj odluci, sigurno je potkrijepila i činjenica da je cijeli britanski Parlament, bez obzira na stranačke boje, ustao u protestu zbog ovakvog tretmana britanskih građana.

Organizacije za ljudska prava nazvale su predstojeća suđenja šestorici osumnjičenih, od čega dva Britanca, za pripadanje terorističkoj organizaciji Al-Qa’ida, "crnom rupom pravosuđa". Tony Blair se opet nalazi u vrlo teškoj poziciji. Sve što je vezano za Al-Qa’idu i terorizam, za Amerikance nije "predmet pregovora". Vojni sud za osumnjičene iz zaljeva Guantanamo samo pokazuje ono što se ponekad zaboravlja, a George Bush često ponavlja - Amerika je u ratu.

S druge strane, iako ga je upravo završena istraga vanjskopolitičkog odbora Parlamenta oslobodila sumnje da je "frizirao" podatke u iračkom izvještaju kojim je predstavio razloge za rat, Blairova pozicija tek je nešto olakšana. Javnost još uvijek postavlja pitanje - kad je Blair odlučio da će Britanija stati uz Ameriku u iračkoj kampanji i kad je obećao Bushu pomoć.