Vjesnik: 11. 07. 2003.

Hrvatska na valu Prodijeva eurooptimizma

BRUNO LOPANDIĆ

Romano Prodi, predsjednik Europske komisije, potrudio se osobno premijeru Ivici Račanu donijeti Komisijin upitnik da bi Hrvatska u roku od tri mjeseca mogla na njega odgovoriti i dobiti pozitivno mišljenje za početak pregovora o punopravnom članstvu.

Tako suhoparna formulacija ne otkriva važnost Prodijeva posjeta. Najsnažnije dosad nakon zaključaka posljednjeg sastanka na vrhu EU-a, šef Europske komisije poručio je Hrvatskoj da je ušla u najozbiljniju fazu integracija dosad. Hrvatska i Europska unija od sada nadalje rade zajednički da bi Hrvatska što prije ušla u punopravno članstvo. Naravno, da bi se to dogodilo, kako je naglasio Prodi, valja ispuniti cijeli niz političkih i gospodarskih kriterija, od suradnje s Haaškim sudom preko povratka izbjeglica pa sve do sređivanja pravosuđa i meteža u privatizaciji i regulaciji slobodnog tržišta.

Kako je to naglasio Prodi, svaka obitelj kada se nalazi u istoj kući ima ista pravila. Hrvatska je napokon došla u fazu kad se pitanje njezina ulaska više ne postavlja, nego samo datum i način. Hrvatska će prva od svih zemalja u regiji, bio je jasan Prodi, ući u Europsku uniju pa je ključno da se cjelokupna država uključi u ozbiljan posao. Europska unija se stoga, zbog nadolazećih parlamentarnih izbora, neće petljati u hrvatski unutarnji politički život.

Hrvatska je u odnosima s EU-om ušla u ozbiljnu fazu u kojoj više neće biti mjesta, ali ni vremena za besplodna teoretiziranja o tobožnjim opasnostima balkanskog ujedinjavanja, besmislenim frazama koje su hrvatskim političarima dosad često služile samo kao jalova isprika za posao koji nisu obavili.

Unija ne traži više, ali ne prihvaća ni manje. Stoga se, primjerice, neće petljati u odnose Hrvatske i Haaškoga suda, ali će reći da Hrvatska s Haaškim sudom surađuje tek kada to bude ustvrdio i sam Haaški sud.

Prodi je u Zagreb donio novi val eurooptimizma i to je maksimum koji EU trenutno može pružiti Hrvatskoj. Taj val optimizma i važna Prodijeva poruka da će Hrvatska sasvim sigurno u EU ući prije ostalih zemalja u regiji dodatna je obveza hrvatskim političarima, administraciji, ali i svim građanima da se potrebni kriteriji što prije ispune; projekt integracije u EU zahtijeva napor svih, a ne samo političkih elita.

Uspjeh i kvaliteta tog posla mnogo su važniji od spekuliranja o tome hoće li Hrvatska postati članicom EU-a 2007., 2008. ili 2010. godine. Kada uđe, to će značiti da je napredna i prosperitetna zemlja koja će svoj napredak i suverenitet potvrđivati na globalnoj razini, kao ravnopravni sudionik povijesnog procesa europskog ujedinjenja.