Večernji list: 11. 07. 2003.

EKSKLUZIVNO - TRANSKRIPTI RAZGOVORA U AFERI CANJUGA-BATERELO

Odbačen zahtjev za istragom protiv Canjuge

Canjuga je policajcima rekao da je s Batarelom razgovarao o otkriću krijumčarene kave samo da ga se riješi

Ratko Ščekić, istražni sudac zagrebačkog Županijskgo suda izrazio je neslaganje sa zahtjevom za istragu za primanje i davanje mita koja je tražena protiv Krunoslava Canjuge i Mirka Batarela. U odnosu na odavanje službenih tajni vratio je taj dio zahtjeva da ga uskladi sa zakonom jer ne spada u katalog djela koja istražuje USKOK.

Za očekivati je da će državno odvjetništvo inzistirati na provođenju istrage koja se velikim dijelom temelji na prisluškivanim razgovorima i nekim dokumentima. Ali i nakon što bi snimila razgovore Krunoslava Canjuge i Mirka Batarela u svim slučajevima u kojima se sumnjalo u podmićivanje, policija je pozivala protagoniste na obavijesne razgovore, koji su i obavljeni u travnju ove godine u prostorijama Odjela gospodarskog kriminala PU zagrebačke.

Tomislav Poljak iz Autokuće Zubak kazao je kako za Canjugu, kojega je Batarelo doveo u autosalon, nije znao da je županijski državni odvjetnik, već je to poslije doznao od svojih djelatnika. Poljak je policiji rekao da se Canjuga više nije javljao, ali se sjetio da je Batarelo tražio spuštanje cijene.

Asim Kurjak policiji je potvrdio da je s Batarelom prijatelj, ali da mu on nikad nije vodio nikakve postupke jer je svojim odvjetnicima, Čedom Prodanovićem, Silvijem Degenom i Orhidejom Martinović, bio zadovoljan.

Kazao je da ga je Prodanović najavio kod Canjuge koji ga je i primio, a to je učinio kako bi požurio postupak što se protiv njega vodio, s obzirom na to da je, kako je rekao, bio izložen medijskom linču. Kurjak je policajcima rekao da je preko odvjetnika Prodanovića ishodio prijam i kod glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića. Kurjak je policiji ispričao i da je odvjetnika Prodanovića čak razljutila priča koja se pročula, da bi se u Sloveniji trebali sastati on, Prodanović, Degen i Batarelo.

Policajci su najviše razgovarali s Canjugom, o čemu postoji službena bilješka od 7. svibnja na šest stranica.

Canjuga je kazao da je Batarela upoznao preko Radovana Ortynskog. Opisao je i dramatičnu scenu od 14. travnja, kad ga je Mladen Bajić pozvao k sebi u ured i priopćio mu da su njegovi razgovori s Batarelom prisluškivani i s njegova privatnog mobitela. - Tu sam karticu bacio i više se njome ne koristim - kazao je Canjuga policajcima. Opovrgnuo je kako je izvješćivao Batarela i potencijalne okrivljenike, jer je u vezi sa slučajem Kurjak rekao samo ono što su objavile i novine.

Policajcima je kazao kako je razgovore snimljene 5. i 6. prosinca prošle godine, a u vezi s otkrićem krijumčarene kave, s Batarelom vodio samo s jednom svrhom - da ga se riješi.

Dušan MILJUŠ