Slobodna Dalmacija: 11. 07. 2003.

DEKLASIFICIRANO 76 PREDMETA NASTALIH U RAZDOBLJU OD 1992. DO 1995. GODINE

Skinuta oznaka tajnosti sa spisa ministra Gojka Šuška

ZAGREB — Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice donijela Odluku o deklasifikaciji zapisa nastalih djelatnošću pokojnoga Gojka Šuška, bivšeg ministra obrane, ispunjavajući zahtjev tužiteljstva Haaškog suda. Vladinom odlukom skinuta je oznaka tajnosti sa 76 predmeta, koji obuhvaćaju različite spise donesene u rasponu od 1992. do 1995. godine. Ti će se dokumenti proslijediti tužiteljstvu Haaškog suda, a Ured tužiteljstva se obvezao da će se tim zapisima i dokumentima koristiti kao povjerljivom građom isključivo za potrebe suda i istrage.

Vlada je također verificirala odgovor na zastupničko pitanje Ante Kovačevića o tome što će poduzeti za zaštitu generala Ante Gotovine. U Vladinu se odgovoru podsjeća na već poduzete korake da se izmijene dijelovi optužnice koje i Vlada drži neprihvatljivima, opetuje se da će Vlada svim zakonskim sredstvima i putevima, to podrazumijeva financijsku pomoć, dostupnost dokumentacije i osiguranje svjedočenja, pridonijeti obrani generala Gotovine. Istovremeno će se Haaškom sudu pružiti sva jamstva predviđena Zakonom i pravilima o postupku i dokazima suda. Ponavlja se također da će Vlada zatražiti status "prijatelja Suda" kako bi se i sama uključila u proces te da je imenovala posebnog pravnog zastupnika koji će koordinirati Vladinu pravnu pomoć. Zato je već imenovan odvjetnik Goran Mikuličić.

Spomenute mjere u novonastaloj situaciji mogu biti efikasno usmjerene na pobijanje neutemeljenih navoda u optužnici, a time i zaštiti interesa optuženoga generala Gotovine, ocjenjuje Vlada u svom odgovoru.