Novi list: 11. 07. 2003.

Spašavanje Lenca i Račana

Piše: Jelena Lovrić

Vlada je odlučila da će osigurati 2,5 milijuna eura i pomoći spašavanju Viktora Lenca. Uvjet je – žrtvovanje Damira Vrhovnika. Potpredsjednik Vlade Linić saopćio je to na, za njega rijetko delikatan način: »Prema tijeku rasprave između kreditora sadašnji predsjednik Uprave Lenca ne bi trebao ostati na toj funkciji«, rekao je novinarima. Teško je znati koliko je takvo uvjetovanje pomoći rezultat zaključka da je Vrhovnik zaista postao problem, a koliko se Račanova vlast na taj način pokušava zaštititi od prigovora da je državnu blagajnu stavila na dispoziciju svojim tajkunima. U svakom slučaju, Vladina odluka sugerira da se ovoga puta pomaže radnicima, a ne kao dosad premijerovu prijatelju.

Za napuštanje Vrhovnika moguće je naći mnogo razloga. Situacija u Lencu pokazuje da su njegove poslovne procjene bile pogrešne. Sada se spominje da je i privatizacija brodogradilišta bila mutna, da se možda radilo o pranju novca. U moralnom pogledu Vrhovnik također nije neki svjetao primjer. Ponašao se kao novopečeni kapitalist – u materijalnim je stvarima bio nezasitan, s manirima sitnog špekulanta: svu je svoju imovinu, vilu, jahtu i ostale krupnice, prenio na obitelj, svakako ne iz časnih razloga. Baš kao i Miroslav Kutle svojedobno! Sada odjednom, takav jadan, bez ikakve imovine, bez ičega svoga, nudi dva milijuna eura da bi zadržao utjecaj u Lencu. Navodno je i u najnovijoj krizi bahato ucjenjivao. Ponašao se kao da mu je državna vlast – ogroman dužnik. Političarima je poručivao da ne politiziraju nego se pobrinu kako će pomoći njegovoj privatnoj firmi.

Ali sve to nikad dosad nije bio dovoljan razlog za distanciranje od Vrhovnika. Sada je Račan stjeran u kut – Lencu je morao pomoći, ali da ne ispadne kako ponovo spašava svoga najdražeg tajkuna. Premijer je već mnogo puta prozivan da je po prijateljskoj liniji pogodavao Vrhovnikovim zahtjevima. Pred izbore nastavljanje s takvim optužbama postaje pogubno. Jednako bi pogubna bila i odluka da se Lencu ne pomogne, pa da radnici moraju na ulicu. Račan je smislio salamonsko rješenje – za saniranje rupe u Martinšćici nabavit će 2,5 milijuna eura, ali je od prijatelja digao ruke.

Iznenadnim odricanjem od Vrhovnika premijer zapravo pokušava i sama sebe spašavati. Na isti način na koji je HDZ-ova vlast pustila Kutlu niz vodu kad joj je postao pretežak teret. Bio im je partner i njihov izvođač prljavih poslova, a onda su ga pretvorili u svoga Pedra. Njegovim su zatvaranjem pokušavali dokazati svoju ispravnost. Ortaci su okrenuli glavu, glavno da lisice nisu na njihovim rukama. Vrhovniku valjda ne prijeti hapšenje, ali sadašnja će vlast na njemu demonstrirati pranje ruku. Svojom rezolutnošću sve će prethodne događaje pokušati gurnuti u drugi plan i zaborav. Račan sada ispada spasitelj Lenčevih radnika i više nitko ne pita za odgovornost za olako odobravanje milijunskih državnih garancija i ničim opravdano srljanje u dubiozne Vrhovnikove projekte.