Slobodna Dalmacija: 11. 07. 2003.

Prodike u celofanu

U tipično talijanskoj maniri primjedbe je Prodi umotao u fini celofan pohvala i optimističnih izjava

Piše: Tomislav KLAUŠKI

Prije tri godine Romano Prodi došao je u Hrvatsku izraziti podršku novim izbornim pobjednicima. Jučer je predsjednik Europske komisije donio u Hrvatsku upitnik s dvije i pol tisuće pitanja potrebnih za izradu Mišljenja o kandidaturi za ulazak u Europsku uniju. "Tada je Unija bila samo san, a danas razgovaramo o tehničkim pitanjima", ponosno je istaknuo Romano Prodi na kraju svojeg boravka u Hrvatskoj.

Međutim, šarmantan pristup i slatkorječivost najvažnijeg političara Europske unije ne bi smjele zavesti hrvatsku Vladu i uvjeriti je kako će stvari sada teći glatko. Tek sada Hrvatska počinje pravi posao. Preduvjeti se počinju ispunjavati, podrška Unije je vidljiva u svakoj Prodijevoj rečenici. Koliko god se on zaklinjao da je to početak zajedničkog puta i da predaja upitnika nije ispitivanje profesora i uplašenog đaka, Hrvatska mora biti svjesna da više nema popravnih ispita.

Svaka pogreška ili odstupanje moglo bi vladu skupo stajati i uvjeriti dežurne skeptike kako doista pripada zapadnom Balkanu. Prodi je jučer ponovno naglasio kako brzina približavanja Uniji ovisi isključivo o Hrvatskoj, on ju neće kočiti niti "kažnjavati zbog prekoračenja brzine". Ipak, napadno isticanje važnosti regionalne suradnje, kao i tvrdnja da "Hrvatska neće biti sretna ako njezin ulazak u Uniju ne budu pratile i ostale zemlje u regiji" upozoravaju da Hrvatska možda nije postigla dovoljno velik napredak u toj suradnji, niti je učinila odmak od ostalih država u regiji.

I dok je Prodi nakon predaje upitnika hrvatskoj Vladi tipičnim talijanskim šarmom prodavao zavodljivu aromu Europske unije, premijer Ivica Račan djelovao je izmoždeno i, što je još gore, uglavnom se posvetio romantičnom prisjećanju svih njegovih susreta s predsjednikom Europske komisije. Umjesto da je pokušao nadmašiti svog eurospkog kolegu u optimizmu i poletnom gledanju u budućnost, Račan je sjetno podsjetio kako je Prodi bio prvi europski političar koji je posjetio Zagreb nakon izbora 2000. godine. A onda na kraju kazao kako se nada da "Europska unija neće biti umorna od proširenja, a Hrvatska od reformi". Nimalo ohrabrujuća rečenica od premijera s debelim upitnikom Europske komisije pod rukom.

U svakom slučaju, osobni Prodijev dolazak u Zagreb znači iznimno ohrabrenje Hrvatskoj na putu prema Uniji. Njegov poletni stav, optimizam koji je širio Pantovčakom, Saborom i Vladom, morao je zaraziti i hrvatske političare. Nadamo se da je uspio u tome. U tipično talijanskoj maniri primjedbe je umotao u fini celofan pohvala i optimističnih izjava, ali one su ipak ostale registrirane: Haaški sud, povratak izbjeglica, povrat imovine i reforme, reforme, reforme. I najvažnije od svega, ostale su zabilježene na papiru. Negdje među dvije i pol tisuće pitanja. Rok od tri mjeseca počeo je teći jučer — utrka s vremenom je krenula.