Novi list: 11. 07. 2003.

Nezapamćen pledoaje jednog župana

Tihana TOMIČIĆ

Mrtav-ozbiljan, u crnom odijelu, posebno svečan, jer je riječ o iznimno ozbiljnoj temi, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sazvao je u sjedištu Županije u Rijeci tiskovnu konferenciju i održao SDP-ovski stranački pledoaje o krizi u »Viktoru Lencu«. Pritom, ne samo da si je uzeo pravo da progovara u ime svih građana ovog kraja kao njihov »ovlašteni predstavnik«, nego je pozvao sve u javnom životu Hrvatske da više ne komentiraju stanje u posrnulom brodogradilištu njegova stranačkog prijatelja, jer time samo nanose štetu.

Ovakav istup jednog župana doista je nezapamćen, tim više što županije u Hrvatskoj uopće nemaju nikakvih ingerencija niti utjecaja na prilike u gospodarstvu, pa se tako ni župani ne bi trebali naći pozivani da o tome – ničim izazvani – govore, a pogotovo ne sa svojih stranačkih pozicija. A da je Komadina učinio upravo to najbolje pokazuje njegova izjava o tome da krivce za krizu u »Lencu« uopće ne želi imenovati jer da za to nije ni vrijeme ni mjesto. O Damiru Vrhovniku ni slova. O odgovornosti uprave i vlasnika općenito, ni slova. O ulozi Vlade, svega nekoliko riječi na načelnoj osnovi, otprilike o tome da Vlada mora svojim makroekonomskim mjerama pratiti brodogradnju, bla, bla...

Umjesto toga, Komadina se okomio na banke. Očito, po njemu su one krive što je »menadžer godine« svojom megalomanijom ulupao kreditne novce, pa sad o bankama ovisi budućnost firme, a time i 1.200 radnih mjesta. Primorsko-goranski župan čak im je uputio i svojevrsnu prijetnju: »Vjerujem da bi se bankama socijalna neosjetljivost u slučaju »Lenca« mogla obiti o glavu gubljenjem povjerenja komitenata, dakle i povjerenja građana ovog kraja«. Ovo je izravna poruka RBA-u, HVB-u i ostalima neka se čuvaju, jer će »ovlašteni predstavnik građana PGŽ« sugerirati njihov bojkot valjda, ili nešto slično. Uz ovakvu SDP-ovsku stranačku retoriku, koja je sigurno utanačena u vrhu stranke, teze o SDP-ovom nužnom odmaku od Damira Vrhovnika zvuče doista sve manje uvjerljivo.