Slobodna Dalmacija: 12. 07. 2003.

UMIROVLJENI ĆE GENERAL 23. ILI 24. SRPNJA U SVOJSTVU OSUMNJIČENIKA RAZGOVARATI S TUŽITELJSTVOM

Džanko uskoro s haaškim istražiteljima

ZAGREB — Nenad Boban, odvjetnik umirovljenoga generala HV-a Luke Džanka, potvrdio je kako će njegov klijent dati iskaz haaškim istražiteljima 23. ili 24. srpnja u Zagrebu. General Džanko od sredine lipnja ove godine ima status haaškog osumnjičenika. Boban je izjavio kako je od Vladina ureda za suradnju s Haaškim tribunalom i Ureda predsjednika zatražio dokumente koji bi mogli pomoći njegovu klijentu prilikom davanja iskaza.

Frane Krnić, voditelj Vladina ureda za suradnju s Haaškim tribunalom, potvrdio je kako je Ured u četvrtak dobio zahtjev odvjetnika Bobana.

— Odmah smo reagirali i taj zahtjev pustili u proces. Naime, Ured nema arhiv pa je uputio zahtjeve na mjesta gdje taj arhiv postoji. Očekujemo da ćemo promtno dobiti dokumente i odmah ih proslijediti odvjetniku Bobanu i njegovu klijentu kako bi imali vremena upoznat se o dokumentaciji — rekao je Krnić.

Odvjetnik Boban tvrdi kako nije čuo za postojanje nekakvog stožera za obranu digniteta generala Džanka, demantirajući tako neslužbenu informaciju o osnivanju toga stožera. Dodao je kako je u četvrtak bio s generalom Džankom, te da o tome nije bilo riječi, kao ni o tvrdnji kako je general Džanko žrtveno janje kojeg sadašnja vlast nudi umjesto Miroslava Tuđmana i generala Milivoja Petkovića.

— No, igre oko generala Džanka traju i trajat će. Svjedoci smo čudne šutnje medija i vlasti kada je u pitanju general Džanko. On bi, inače, s istražiteljima trebao razgovarati o događajima na južnom bojištu, gdje je Džanko bio jedan od zapovjednika, iz 1991. i 1992. Čini mi se da je zahtjev Haaškog tribunala vezan uz mog klijenta ovoj vlasti pao u nezgodan trenutak. No, zanimljivo je da se o ovom problemu nisu oglašavale ni udruge koje su inače glasno protestirale za neke druge generale. Međutim, nisam od onih odvjetnika koji misle da bi medijska pompa pomogla mojem klijentu. Uvjeren sam da medijski šušur oko ovakvih slučajeva više pomaže odvjetnicima nego njihovim klijentima — rekao je odvjetnik Boban, uvjeren da će njegov klijent nakon prvog razgovora s istražiteljima izgubiti status haaškog osumnjičenika i postati samo svjedok.

A. MALENICA