Slobodna Dalmacija: 12. 07. 2003.

SJEDNICA SAVJETA ZA PRIVATIZACIJU HRVATSKE NAFTNE KOMPANIJE POD PREDSJEDANJEM PREMIJERA RAČANA

Mađari predloženi za strateškog partnera Ine

ZAGREB — Savjet za privatizaciju Ine predložit će Vladi da izabere mađarski MOL kao strateškog partnera Ine, a Vlada bi takvu odluku trebala donijeti već na svojoj idućoj sjednici u četvrtak 17. srpnja, izvijestio je novinare predsjednik Savjeta Ivica Račan. Savjet je zaključio da je financijska ponuda MOL-a od 505 milijuna dolara za kupnju 25 posto plus jedna dionica Ine znatno veća od ponude austrijskog OMV-a koji je ponudio 420 milijuna dolara. Uvjeti ponude MOL-a nisu takvi da bi se ponuda mijenjala, te je Savjet odlučio da se MOL-u daju na uvid svi dokumenti Ine koje do sada nije vidio, a spadaju u poslovnu tajnu.

Savjet očekuje potvrdu MOL-a da nema nerazjašnjenih uvjeta, te da je time definitivno strateški partner Ine. Nakon toga, Savjet će predložiti Vladi da izabere MOL kao strateškog partnera, rekao je Račan na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, ne krijući zadovoljstvo pristiglim ponudama.

Odluka da se MOL-u daju svi dokumenti na uvid, a riječ je uglavnom o ugovorima koji su poslovna tajna, te očekivanje da MOL potvrdi da nema nerazjašnjenih uvjeta, uobičajena je praksa, objasnio je ministar gospodarstva Ljubo Jurčić. Sva tri potencijalna partnera za kupnju Ine do sada su bili konkurenti našoj naftnoj kompaniji, a sada bi MOL trebao postati partner.

Odgovarajući na novinarska pitanja, premijer Račan i ministar Jurčić su potvrdili da su u dokumentima ponuđenim potencijalnim partnerima zadržani svi ranije spominjani uvjeti: socijalna klauzula koja znači da tri godine neće biti otpuštanja radnika, ostale su obje Inine rafinerije, u Rijeci i Sisku, tri godine neće biti podjele dobiti, a usvojenom politikom dividende u četvrtoj godini može se isplatiti 25 posto dobiti iz tekuće godine.

Premijer Račan nije želio otkriti koliki su bili ponuđeni iznosi u prvim ponudama iz siječnja. Već je najavio da će o cijelom postupku Vlada biti detaljno izvještena na idućoj sjednici.

— Pričekajte Vladinu sjednicu. Nema razloga da Vladini članovi to saznaju iz novina — poručio je Račan.

Treći potencijalni strateški partner, ruski Rosneft, u posljednjem je trenutku odlučio ne predati ponudu jer je nakon nekoliko krugova pregovora shvatio da Vlada ni u kom slučaju ne želi prodati Inu većinskom vlasniku, te da ne mogu ovladati Inom, nego samo postati strateški partner — pojasnio je premijer Račan. Tome je dodao da će se ulaskom MOL-a dobiti strateški partner, što će omogućiti da Ina sutra bude još kvalitetnija kompanija, a što je interes Vlade. Račan je također podsjetio da je zadaća Savjeta bila da se postupak privatizacije Ine vodi transparentno i u skladu sa zakonom. Sa zadovoljstvom je ustvrdio da su na korektnom i poštenom vođenju posla članovima Savjeta već zahvalili i potencijalni partneri.

Olga RAMLJAK

ZADOVOLJSTVO U BANSKIM DVORIMA

U Banskim dvorima ne skriva se zadovoljstvo uspješno okončanom prvom fazom privatizacije Ine zbog visoko postignute cijene za ponuđeni dionički paket. Visoka cijena je po ocjeni Vladinih dužnosnika potvrda visoke vrijednosti naše naftne kompanije, ali i činjenice da je 25-postotno vlasništvo nad Inom dobar adut za pregovore za uspostavu novih odnosa na tržištu naftnih derivata u srednjoj Europi i na Balkanu. Visoka cijena je, dakle, dijelom rezultat i dobrog položaja Ine na tržištu.

Utržak od prodaje Ine je prihodovna stavka državnog proračuna, a ona je bila planirana na 250 milijuna dolara premda se očekivalo 100 milijuna veću ponudu. Ovakva cijena osim rješenja problema platne bilance svakako će imati pozitivni odjek i na makroekonomske odnose.

Vladini analitičari uz dobru cijenu iznimno pozitivnim ocjenjuju i nastup Uprave MOL-a jer je riječ o mladoj, sposobnoj i agresivnoj Upravi koja će znati iskoristiti partnerstvo s Inom i sigurno će diktirati organizaciju regionalnog tržišta naftnim derivatima. Prema utvrđenim pravilima, strateški partner neće moći prodati Inine dionice u idućih pet godina, a ako bude daljnje prodaje dioničkih paketa većih od 10 posto, Vlada će i strateškom partneru omogućiti sudjelovanje u tržišnoj utakmici.

Glede položaja Uprave Ine u Vladi očekuju da će strateški partner svoj utjecaj ostvariti imenovanjem po dva člana u Upravu i Nadzorni odbor.