Večernji list: 12. 07. 2003.

G8 - ŠEFOVI NAJBOGATIJIH ZEMALJA SVIJETA DRUGI DAN SUMMITA RASPRAVLJALI O IRAKU, TERORIZMU I GOSPODARSTVU

Summit u sjeni prosvjeda

Bush zatražio veći pritisak na Iran i Sjevernu Koreju

EVIAN, ŽENEVA - Nasilje i prosvjedi obilježili su i drugi dan sumita zemalja G8.

Policija se s antiglobalistima, koji od subote prosvjeduju protiv summita, sukobljavala cijele noći, a sukobi su nastavljeni i jučer ujutro. U rastjerivanju demonstranata policija je upotrijebila vodene topove, gumene metke i suzavac. Prema izvješćima agencija, jučer je nekoliko osoba ozlijeđeno, a veći ih je broj uhićen. Procjenjuje se da se u Evianu i Ženevi te okolnim mjestima s obiju strana francusko-švicarske granice okupilo oko 50.000 protuglobalista.

Šefovi država i vlada zemalja članica skupine sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije jučer su raspravljali o gospodarskim pitanjima, Iraku, Bliskom istoku i terorizmu.

Pod predsjedanjem francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, predsjednici SAD-a i Rusije, George W. Bush i Vladimir Putin, premijeri Velike Britanije Tony Blair, Japana Junichiro Koizumi, Italije Silvio Berlusconi, Kanade Jean Chretien i njemački kancelar Gerhard Schršder razgovorali su o postizanju gospodarskog rasta i razvoja u trenutku kada SAD-u i Njemačkoj prijeti deflacija, Europa je pogođena recesijom, a Japan ne uspijeva izaći izbjeći ekonomsku iscrpljenost. Predsjednik Bush je svoje europske kolege pozvao da učine svoja gospodarstva fleksibilnijima, uklone trgovinske barijere, prestanu subvencionirati poljoprivrednike te da se ne suprotstavljaju proizvodnji genetički preinačene hrane. Čelnici su razgovarali i o mirovnom planu za Bliski istok te naporima za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje. Bush je od svojih partnera zatražio da na Iran i Sjevernu Koreju naprave još veći pritisak kako bi te zemlje što prije prekinule svoje nuklearne programe.

Summit treba završiti danas objavljivanjem izjave u kojoj će stajati da su "oružja za masovno uništenje i terorizam prijetnja međunarodnoj sigurnosti".

Zorana Bajt, agencije

Chirac i Bush suglasni o Bliskom istoku

Chirac i Bush na prvom susretu nakon iračkog rata nisu postigli suglasnost o legitimitetu američke operaciji u Iraku.

- Nismo promijenili svoj stav o Iraku, a nije ni SAD - izjavila je nakon sastanka Catherine Colonna, Chiracova glasnogovornica. Dvojica čelnika vidno su nastojala ostaviti dojam o ponovno uspostavljenim dobrim odnosima. Zasad su postigli suglasnost o mirovnom planu za Bliski istok.

- Znam da će to biti težak proces, i razumijem da moramo raditi s našim saveznicima, poput Francuske, kako bismo uspjeli - rekao je Bush.