Novi list: 13. 07. 2003.

Uskokom na Vrhovnika

Piše: Branko Mijić

I dok se Damir Vrhovnik pita zašto njega nitko ne pita što bi on radio u »Lencu«, mi, porezni obveznici čijim je novcem debelo dotiran, trebali bismo zapitati državnog odvjetnika Mladena Bajića hoće li reagirati na ozbiljne sumnje iznesene u javnosti o tome je li nekadašnji menadžer godine legalno stekao dva milijuna dolara, koje sada velikodušno nudi da bi ostao u »Lenčevu« sedlu, i ostalu imovinu koju posjeduju on ili članovi njegove obitelji, baš kao što je nedavno promptno reagirao na javno iznesenu sumnju o tisuću eura navodnog mita jednog riječkog liječnika? Hoće li se Uskok ili neka druga državna formacija pokrenuti i učiniti sve ono što su to učinili kada je u pitanju bilo tričavih 7,5 tisuća kuna i sada kada su u pitanju milijuni, za koje se javno sumnja da ih je Vrhovnik mogao steći na legalan način unatoč svojedobnih 16 tisuća dolara mjesečne plaće?

Možda istraga pokaže i dokaže, kao i u slučaju mita, da kršenja zakona nije bilo, no mi porezni obveznici imamo pravo tražiti da čovjek koji je glavni krivac zato što naš novac odlazi tamo gdje nije trebao više ne može u bilo kakvoj funkciji sudjelovati u upravljanju »Lencem«. Mi, koje nitko ne pita u što bismo uložili te iste milijune, imamo, u najmanju ruku, pravo tražiti da se takav čovjek pribije na stup srama, jer je svojim radom i ponašanjem zaslužio makar ono što bi se u vojsci nazvalo nečasnim otpustom. Taj bahati hvalisavac izjavljuje kako je on spasio »Lenac« bez Račanove pomoći i laže da ove novine pišu »zlonamjerne gluposti« kada tvrde da su mu zabranili dolaziti na pregovore o budućnosti »Lenca«. Da, istina je još gora: investicijski fond Svjetske banke IFC je zahtijevao da na sastancima o sudbini »Lenca« ne sudjeluje njegov menadžment, a njegov predstavnik, gospodin Van der Mandele, osobno je istjerao iz sobe za sastanke Damira Vrhovnika koji je šutke i pokunjene glave napustio taj skup. I novine koje, kako kaže, njega »obožavaju« i protiv kojih je podizao sudske tužbe jer su se u potrazi za istinom usudile dirnuti u njegov lik i djelo, posjeduju i dokaz za to u pismenoj korespondenciji koja se vodila oko »Lenca«.

Vrhovnik ide toliko daleko da tvrdi kako će se u riječku Luku upumpati »silni milijuni državnih investicija a po svom prihodu nikada neće dosegnuti Lenac«, iako se upravo »Luka« morala za kredite koji znače razvoj izboriti kod Svjetske banke, od čega je na sebe preuzela 55 milijuna dolara. A da je taj isti iznos svojedobno »upumpan« njoj a ne »Lencu« već bi danas izgled Rijeke bio promijenjen i njezine svjetske perspektive širom otvorene, na što ćemo ovako morati čekati do 2011. godine gledajući u Vrhovnikovo remek-djelo zvano Dok 11.

Za te i takve promjene koje će donijeti renesansa Luke moramo imati strpljenja, kao što ne smijemo imati za kriminal i olako trošenje našega novca novopečenih tajkuna i njihovih političkih pokrovitelja. Ne smijemo pokleknuti pred prijetnjama lažnih heroja i njihovih orataka koji ne samo što su se obogatili na našoj grbači, već nas i dalje žele vući za uši i mamuzati. U protivnom pristajemo biti magarci.