Novi list: 13. 07. 2003.

Gdje je nestao kvorum?

Dražen CIGLENEČKI

Da je predsjednik HDZ-a Ivo Sanader toliko inzistirao na drugim, puno bitnijim temama kao što se u zadnje vrijeme trudi dokazati da je vlast u Osječko-baranjskoj županiji nelegalna, možda bi njegova stranka danas bila pred izbornom pobjedom, a ne, kako se čini, izvjesnim porazom.

Otkako oporba, na Sanaderovu inicijativu, provodi bojkot glasanja u Saboru zbog situacije u Skupštini Osječko-baranjske županije, vladajuća koalicija nalazi se u velikim problemima. Kvorum uspjevaju osigurati samo slučajno. Predsjednik Sabora, hladnokrvni Zlatko Tomčić, u petak je zato izgubio živce i zaprijetio zastupnicima da će morati raditi i u kolovozu kako bi napokon izglasali sve planirane zakone. Možda će ta prijetnja uozbiljiti zastupnike koji podržavaju Vladu i natjerati ih da se idućeg tjedna svi pojave u parlamentu.

Pokušaj da se određivanjem posebnog dana u tjednu samo za glasanja doskoči oporbenom bojkotu nije dao nikakvog ploda. Zasad je jednostavno nemoguće da barem 76, od nominalno 86, vladinih zastupnika dulje izdrže u sabornici.

Nakon što su u srijedu nekako uspjeli izglasati Kazneni zakon, kvorum se naprasno istopio. Vesna Pusić i Zlatko Kramarić, navodno zbog svojih drugih prevažnih obaveza, bezbrižno su izašli iz dvorane, a s njima i kvorum. Nije, međutim, jasno kakve to važnije obaveze od donošenja zakona mogu imati čalnovi zakonodavne vlasti.

Dio hrvatskih parlamentaraca ponaša se kao da je u Saboru dospio po kazni eskivirajući, kad god to mogu, svoj dobro plaćeni posao. I dok je to tako šefovi zastupničkih klubova vladajućih stranaka osuđeni su da po skrivenim saborskim zakucima pokušavaju pronaći svoje izgubljene kolege kako bi ih priveli na glasanje. Na veliku radost bojkotirajuće oporbe, to im sve teže polazi za rukom.