Slobodna Dalmacija: 13. 07. 2003.

GEORGE TENET, DIREKTOR CIA-e, PREUZEO ODGOVORNOST ZA SPORNE DIJELOVE BUSHOVA GOVORA O IRAČKOJ NABAVI URANA U AFRICI

Trese se stolica šefa CIA-e

WASHINGTON - Direktor CIA-e George Tenet izjavio je u petak kako je "njegova odgovornost" to što je američki predsjednik George W. Bush u svome govoru pred američkim Kongresom optužio Irak za pokušaj ilegalne nabave urana u Africi. Kako se kasnije pokazalo, taj se dio predsjednikova obraćanja članovima Parlamenta na Capitol Hillu pokazao neistinitim, a cijela je stvar poprimila posebnu dimenziju budući da je navedena tvrdnja bila jedan od snažnih argumenata za pokretanje vojne intervencije u Iraku.

Predsjednikova savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice, ali i neki drugi visoki službenici aktualne administracije cijeli su tjedan potrošili uvjeravajući na sve strane kako je spomenuti dio Bushova govora "bio ispravan", budući da je predsjednik baš za tu temu bio dobio zeleno svjetlo od CIA-e.

Obavještajna agencija je, naime, "autorizirala" cjelokupni dio govora Georgea W. Busha koji se odnosio na činjenice izvedene iz informacija prikupljenih od američke obavještajne zajednice - uključujući i pasus o navodnom pokušaju iračke kupovine urana u "jednoj afričkoj zemlji". Kasnije se ispostavilo da je bila riječ o Nigeru.

Kako bilo, određeni izvori u Washingtonu su ponudili informaciju prema kojoj je George Tenet osobno upozorio bliskog savjetnika Riceove, Stevena Hadleyja, da sugerira predsjedniku Bushu da "izostavi" poglavlje o Iraku i uranu iz njegova govora u Cincinnatiju, 7. listopada prošle godine. Prema tim tvrdnjama, "postojala je čvrsta sumnja" u autentičnost izvještaja o pokušaju iračke kupovine urana - čitava tri mjeseca prije nego je Bush jasno i glasno pokazao prstom u pravcu Bagdada.

Čitava stvar sada je postala vrući politički krumpir u rukama Bijele kuće, a demokratski politički tabor žestoko pokušava zaljuljati poziciju Georgea W. Busha, imajući u vidu predsjedničke izbore 2004. U nastojanju da se podigne što više prašine, kongresmeni i senatori sada pozivaju na otvaranje "specijalnih istraga koje bi američkim građanima trebale ponuditi istinu". Neki nešto jače, a neki nešto opreznije, opet insinuiraju kako su smišljeno montirane obavještajne informacije o iračkim nuklearnim apetitima i oružjima za masovna uništavanja, zapravo, Washingtonu poslužile kao glavni alibi za pokretanje ratne mašinerije na Srednjem istoku.

Nestinite optužbe o iračkom pokušaju kupovine urana u Nigeru bazirane su na izvještaju britanskih obavještajaca iz rujna prošle godine. Britanci su upozorili kako je Bagdad pokušao nabaviti "značajne količine urana iz jedne afričke zemlje". Stručnjaci Ujedinjenih nacija, međutim, već su u veljači ove godine zaključili kako je izvještaj Britanaca zasnovan, uglavnom, na temelju lažnih dokumenata koji su se bili našli u rukama "nekolicine europskih obavještajnih agencija"...

George Tenet u svojoj je izjavi pojasnio kako je CIA dala zeleno svjetlo detaljima za predsjednikov State of the Union show budući da su činjenice bile "faktualno ispravne". U petak poslije podne, međutim, šef CIA-e je bio vrlo jasan:

"To je bila greška. Taj dio govora predsjednika Busha se nije smio dogoditi."

Pozicija Georgea Teneta, kažu washingtonski kroničari, "poprilično je oslabila" nakon priznanja od petka, ali i nakon upornih napada od republikanskih kongresmena koji traju već tjedan dana. I, iako je glasnogovornik CIA-e Mak Mansfield novinarima kazao kako "nitko nije spominjao ostavke", sve je veća galama na Capitol Hillu kojom se "traži odgovornost".

Tenet je na poziciju šefa CIA-e došao još za vrijeme mandata Billa Clintona, i kadar je Demokratske stranke. Predsjednik Bush, međutim, nikada nije dvojio oko Tenetovih kvaliteta i imao je "apsolutno povjerenje" u njegovu službu. Iako je Condoleezza Rice još u petak objavila kako Bijela kuća ima "apsolutno povjerenje" i u CIA-u i u Georgea Teneta, sve je više promatrača koji vjeruju da će neka od glava "morati pasti".

Ako je izbor između Teneta i Busha, klimaju glavama na Beltwayu, tada izbor, zapravo, i - ne postoji...

Miroslav COPIČ