Vjesnik: 14. 07. 2003.

Ustavni sud dodijelio još 13.500 kuna zbog odugovlačenja sudskih postupaka

Ustavni sud zaključio je u jednom slučaju da je duljini sudskog postupka pridonijelo to što su se u postupku izmijenila čak četiri suca zagrebačkog Općinskog suda, no glavni razlog nedonošenja presude u razumnom roku je neučinkovitost suda

ZAGREB, 13. srpnja - Ustavni sud usvojio je još tri ustavne tužbe zbog odugovlačenja sudskih postupaka i dodijelio tužiteljima po 5500, odnosno 2500 kuna, a sudovima u Zagrebu i Splitu dao rok da presude donesu najkasnije za šest mjeseci.

Usvojena je tužba D.K. iz Zeline, koji je zbog naknade štete već osam godina u sporu s »Importanne centrom«, a Općinski sud u Zagrebu još nije donio presudu. Mještanin Zeline zadobio je, kao »Importanneov« djelatnik na poslovima sigurnosti, teške tjelesne povrede, smirujući skupinu mladića ispred lokala »Kaktus«, zbog čega traži naknadu štete.

Ustavni sud je zaključio da je duljini sudskog postupka pridonijelo to što su se u postupku izmijenila čak četiri suca zagrebačkog Općinskog suda, no glavni razlog nedonošenja presude u razumnom roku je neučinkovitost suda.

Zbog spora u vezi s isplatom duga koji na Općinskom sudu u Splitu nije okončan ni nakon devet godina, jedan albanski državljanin obratio se Ustavnom sudu. Riječ je o sporu koji vodi na splitskom sudu za isplatu 40.000 nekadašnjih njemačkih maraka od jednog našeg državljanina. Ustavni sud utvrdio je da Općinski sud u Splitu od podizanja tužbe za dug, uopće nije raspravljao o predmetu spora te da od 1994. do 2003. nije zakazao nijedno ročište. Zaključeno je i da sudski spor nije kompliciran te da tužitelj svojim postupanjem nije bitnije utjecao na dugotrajnost postupka.

Usvojena je i tužba S.K. iz Kaštel Gomilice, čiji ostavinski postupak Općinski sud u Splitu nije riješio ni za devet godina. U ostavinskom postupku splitski sud je održao sedam ročišta, a slučaj je prošle godine vraćen na početak, nakon što je Županijski sud ukinuo odluku nižeg suda.

Ustavni sud utvrdio je također da su odugovlačenju ovog postupka u znatnoj mjeri pridonijeli neki od nasljednika, kojih je u ovom postupku sedam. No, sve to nije opravdanje za splitski Općinski sud, koji je morao voditi računa o zakonskoj obvezi da se ostavinski postupci moraju hitno rješavati, zaključeno je.

Ustavni sudac Milan Vuković nije se složio s dodjeljivanjem naknade za odugovlačenja postupaka na splitskom sudu, tvrdeći da su za to krive same stranke.

Biljana Bašić