Večernji list: 14. 07. 2003.

VELIKA BRITANIJA - INSPEKTOR HANS BLIX TEŠKO OPTUŽIO BRITANSKU VLADU

I Blair lagao o Iraku

Britanski premijer ustrajao je u laži i nakon što je na nju bio upozoren

London: Željko Toth

I nakon što su američka vlada i CIA priznale da su se u traženju razloga za rat protiv Iraka poslužili neistinama, britanska vlada ustrajava u tome da su svi argumenti za rat bili opravdani, iako su se pokazali netočnima. Premijer Tony Blair dobio je potporu Parlamenta za rat tvrdnjom da "Irak može za 45 minuta lansirati oružje za masovno uništavanje". U Iraku, međutim, nisu za to pronađeni dokazi, a bivši inspektor UN-a Hans Blix jučer je izjavio da je britanska vlada tom tvrdnjom, "dalekom od stvarnosti, počinila temeljnu pogrešku".

Britanska vlada nije prevarila samo vlastitu javnost nego i američke saveznike. Blairova tvrdnja da je irački režim pokušao u Nigeru nabaviti uran za proizvodnju nuklearnoga oružja bila je Amerikancima jedan od glavnih razloga za rat. Predsjednik Bush ponovio ju je u obraćanju naciji, zbog čega se sada našao pod paljbom. CIA sada kaže da je upozorila britansku vladu da tvrdnja o nabavi urana nije istinita. Međutim, kako jučer otkrivaju britanski mediji, Blaira je i nakon upozorenja CIA-e uvrstio tu laž među razloge za rat protiv Iraka.

Već tjednima rastu sumnje da je Blair poslao britansku vojsku u rat s izmišljenim razlozima, a najnovija otkrića prijete potpunim slomom povjerenja u Blaira i njegovu vladu. Vjerojatno upravo zbog toga šef britanske diplomacije Jack Straw sada tvrdi da je tvrdnja o iračkoj nabavi urana u Nigeru istinita te da je britanska tajna služba MI6 "imala više podataka nego što ih je podijelila sa CIA-om". Čini se da je za britansku vladu sada manje zlo navodno kršenje američko-britanskoga ugovora o razmjeni obavještajnih podataka.

Washington se, međutim, ne uzbuđuje, uvjeren da nije riječ o skrivanju dokaza, nego o borbi britanske vlade da očuva svoju vjerodostojnost.

No, obitelji 42 poginula britanska vojnika optužuju Blaira da je njihove sinove poslao u smrt "uz pomoć laži i pogrešnih procjena". Skupina parlamentarnih zastupnika postavila je jučer Blairu ultimatum da za tri mjeseca pronađe oružje za masovno uništavanje u Iraku ili da se suoči s ostavkom.