Slobodna Dalmacija: 15. 07. 2003.

MINISTAR NEVEN MIMICA PREDSTAVIO UPITNIK EUROPSKE KOMISIJE I OBJASNIO PROCEDURU NJEGOVE OBRADE

Pitanja i odgovori neće biti dostupni javnosti

ZAGREB — Sva ministarstva i tijela državne uprave odgovorit će u roku od tjedna do pet tjedana na pitanja Europske komisije. Nakon toga, pristupit će se uređivanju podataka te njihovu lektoriranju i prevođenju, kako bi u roku od tri mjeseca odgovori bili dostavljeni Bruxellesu. Pitanja su podijeljena u tri poglavlja, a odnose se na politička, gospodarska te na pitanja usklađivanja hrvatskih zakona s europskim zakonodavstvom — izjavio je ministar za europske integracije Neven Mimica na konferenciji za tisak održanoj u ponedjeljak.

Upitnik ima 2600 glavnih pitanja, ali s potpitanjima ukupno ih ima 4560. U političkom smislu pitanja se oslanjaju na suradnju Hrvatske sa sudom u Haagu i u tom smislu jedno od pitanja odnosi se na to kako će se Hrvatska odnositi prema eventualnim novim zahtjevima za izručenje svojih građana Haaškom tribunalu. Prema ministrovim riječima, tu je i pitanje za koje je mislio da neće biti postavljeno, a odnosi se na pokojnoga generala Bobetka. Naime, Europsku komisiju zanima zašto se odugovlačilo s uručenjem optužnice generalu Bobetku. Što se tiče slučaja Gotovina, pitanje Europske komisije ne odnosi se izravno na mjesto gdje se odbjegli general skriva, nego je puno općenitije.

Prema ministrovim riječima, Europska komisija mogla bi i sama iznaći odgovore gotovo na 90 posto pitanja. Suradnjom s hrvatskom Vladom skraćuje se čitava procedura i to će biti obavljeno za tri mjeseca. Važna je kvaliteta odgovora, ali i njihova kontrola. Na ovaj način dobit ćemo sliku stanja u Hrvatskoj i što možemo napraviti do 2006. godine, kada smo spremni dostići standarde iz Europske unije — izjavio je ministar Mimica.

Naglasio je kako pitanja, a ni odgovori na spomenutih 4600 pitanja, neće biti objavljeni integralno na webu. Kako je izjavila pomoćnica ministra za europske integracije Tamara Obradović, državni službenici moći će koristiti godišnje odmore jer će odgovore pripremati u pojedinim ministarstvima tjedan, a u nekima najviše pet tjedana. Prema njezinim riječima, najviše je pitanja o ekonomskim kriterijima. Ministarstvo prometa, pomorstva i veza zaprimilo je čak 664 pitanja, Ministarstvo financija 400 pitanja, a Ministarstvo rada i socijalne skrbi 415. Čak 1181 pitanje odnosi se na statističke pokazatelje. Od 4. travnja radimo na pripremama za ovaj upitnik — kazala je.

Ministar Mimica izrazio je nadu da će Državna uprava odgovoriti ovome izazovu jer naša uprava, iako ima određenih problema, ipak je na puno boljoj razini nego državne uprave zemalja tranzicije koje su prolazile ovaj proces.

Na pitanje novinara što će biti s pedesetak zakona koje je potrebno uskladiti sa zakonodavstvom EU-a do kraja ove godine, a u svjetlu bojkota rada parlamenta od oporbe, ministar Mimica je kazao da je oporba u Hrvatskoj podržala ove zakone te da će biti u Saboru kada se bude raspravljalo o zakonima koji se usuglašavaju s europskim zakonodavstvom. Izvijestio je da je već usklađeno 12 zakona tako da do kraja godine ostaje uskladiti još 38 zakona.

U tom smislu naglasio je da će se najvjerojatnije održati jedna izvanredna sjednica Sabora. Lista zakona usuglašava se na razini Sabora i Vlade, a Vlada je Saboru uputila da se ti zakoni donose u hitnoj proceduri u jednom čitanju. No, u Ministarstvu europskih integracija ističu da je ovih 50 zakona tek početak procesa u kojemu za četiri godine moramo ukupno usuglasiti 764 zakona s Europskom unijom.

Anita MALENICA