Novi list: 15. 07. 2003.

NA POMOLU NOVA AFERA O NAVODNOJ KORUMPIRANOSTI SRBIJANSKIH POLITIČARA

Guverner Narodne banke prijeti kompromitiranjem Vlade Srbije

Iz Beograda: Bojana OPRIJAN ILIĆ

BEOGRAD – Samo što je pomalo utihnula afera o vezama visoke politike i organiziranog kriminala ovih dana žestoko se zahuktava nova – o navodnoj korumpiranosti nekih članova srbijanske Vlade. Guverner Narodne banke Srbije Mlađan Dinkić, čija se smjena uskoro očekuje, izjavio je da posjeduje više dokumenata »koji nedvojbeno potvrđuju korupciju i povezanost s kriminalom pojedinaca u vrhu Vlade Srbije« i zaprijetio da će ih njegova stranka G 17 plus početi objavljivati ukoliko se do kraja godine ne raspišu prijevremeni izbori. Dinkić je, također, zatražio smjenu nekih ministara, najprije ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića. »Za razliku od Demokratske stranke Srbije (Vojislava Koštunice) mi ne potežemo iz praznog pištolja i za sve posjedujemo čvrste dokaze«, tvrdi guverner Narodne banke.

Ovakvom oštrom sukobu s DOS-om prethodila je revoltiranost Dinkića zbog donošenja novog Zakona o Narodnoj banci Srbije kojim se, kako kaže, ukida neovisnost najvažnije monetarne institucije što će ubrzo dovesti do slabog dinara. Spomenuti Zakon podrazumijeva, međutim, i izbor novog »prvog čovjeka« NBS-a. Na zamjerke, koje se danima vrte u beogradskim medijima, o previsokim plaćama u Narodnoj banci Dinkić je uzvratio tvrdnjom da Vlada svojim članovima isplaćuje primanja iz crnih fondova, u eurima i u gotovini. Samo nekoliko dana prije ove lavine novih optužbi guverner je još uzburkao javnost pričom o »tajnoj večeri« u Rotari klubu nekolicine lidera DOS-a na kojoj je, navodno, dogovorena njegova smjena i time nanio još jedan udarac Živkovićom kabinetu.

Vladajući DOS i srbijanska Vlada, naravno, demantiraju sve Dinkićeve navode, a posebno one koji se odnose na aktualnog ministra financija Božidara Đelića, autora novog Zakona o NBS-u, za koga guverner tvrdi kako je »ucijenjen kompromitirajućim fotografijama s nepoznatom plavušom«. Ministar pravde Vladan Batić jučer je pozvao Dinkića da odmah sve dokaze o korumpiranosti podnese tužiteljstvu »jer je njegova građanska i zakonska obveza da ne prikriva počinitelje kaznenih djela«.

Nema sumnje, afera u koju je upleten novac, navodne ucjene i korumpiranost začinjena je i borbom na »političkom terenu« pošto stranka G 17 plus na čijem su čelu Miroljub Labus i Mlađan Dinkić bilježi rast popularnosti što bi moglo ugroziti rejting za sada najjače Demokratske stranke i njenog najvećeg rivala Demokratske stranke Srbije. Zastupnici Skupštine Srbije danas bi, inače, trebali raspravljati o predloženom Zakonu o NBS-u i usvojiti ga, a do kraja srpnja očekuje se smjena guvernera. Kako će se i kada pokopati »ratne sjekire« i što će još izaći na vidjelo u svezi s vodećim političkim akterima u Srbiji te tko je od njih veći takmac teško je predvidjeti.