Vjesnik: 16. 07. 2003.

U pripremi tri nove haaške optužnice

Odbor dao suglasnost za kandidature devet veleposlanika i pet generalnih konzula

ZAGREB, 15. srpnja - Odbor za vanjsku politiku Hrvatskog sabora u utorak je dao suglasnost za kandidature devet veleposlanika i pet generalnih konzula. Sjednica Odbora bila je zatvorena za javnost, a novi bi veleposlanici, neslužbeno se doznaje, trebali biti Željko Čimbur (Malezija), Frane Krnić (Nizozemska), Viktor Brož (Češka), Aleksandar Broz (Indonezija), Božo Kovačević (Rusija), Željko Bošnjak (Kanada), Boris Velić (Kina), Tatjana Kralj Draganić (Grčka) i Andrea Feldman (Bugarska). Za generalne konzule trebali bi biti imenovani Vesna Terzić (Milano), Ana Modun (Melbourne), Ivan Bandić (Pečuh), Marica Matković (Chicago) i Slobodan Beroš (New York).

Predsjednik Odbora Zdravko Tomac kazao je kako je Odbor zadovoljan Vladinom kadrovskom politikom i imenovanjem stručnjaka na diplomatske dužnosti, pogotovo u području gospodarske diplomacije, što je Hrvatskoj u ovom trenutku najpotrebnije.

Neslužbeno se doznaje i da je na sjednici spomenuto i odbijanje Velike Britanije i Nizozemske da ratificiraju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a kao razlog za to te su dvije države službeno navodile slučaj generala Ante Gotovine. Na sjednici Odbora rečeno je i da se čeka kako će Hrvatska reagirati na tri nove haaške optužnice. Za te je optužnice, saznajemo, izvjesno da se pripremaju, ali se još ne zna hoće li u Hrvatsku doći već najesen, ili nakon parlamentarnih izbora.

Andrea Latinović