Novi list: 16. 07. 2003.

Račan protiv Račana

Boris PAVELIĆ

Račan je impresionirao dio službenih krugova u Sarajevu, kazao nam je jučer izvor iz vlasti u BiH. Gestom europskog političara koji zna što hoće, predložio je jasna rješenja za luku Ploče i povratak izbjeglica, te upozorio kako je i za BiH najbolje da autocestu gradi transparentnim međunarodnim natječajem, a ne izravnom pogodbom sa samo jednom tvrtkom. Čak i sumnjičavi novinari slažu se da je Račan tijekom svojega drugog službenog posjeta BiH nastupio uvjerljivo, odgovorivši na ključna pitanja i prije nego što su postavljena.

Uistinu – Račan je u Sarajevu djelovao posve neračanovski.

Obećao je ratifikaciju sporazuma o Pločama u roku od dva mjeseca – neočekivano, jer se smatralo jasnim da će taj kamen smutnje čekati izbore. Pozvao je Srbe još jednom da se vrate, obećavši milijarde kuna potrošiti da im nadoknadi stanarska prava. O Šuškovoj arhivi govorio je državnički, rekavši da »istina ne može potresti demokratsku Hrvatsku« koja se »ne boji činjenica, ma kakve bile«. Samouvjereno, ali bez bahatosti, izrazio je spremnost Hrvatske da sudjeluje u gradnji autoceste kroz BiH, ali samo pod uvjetom da se posao ostvari prema standardima razvijenog svijeta – međunarodnim natječajem. Bude li natječaja, obećao je partnerima iz BiH Račanov ministar Čačić, hrvatska ponuda bit će povoljnija od 'Bosmalove'. Naposljetku, Račan je pozvao susjede neka ne ponavljaju pogreške Hrvatske, koja je u tuđmanovskim izravnim pogodbama s inozemnim cestograditeljima izgubila – 12 milijardi dolara!

Čini se da se Račan napokon suprotstavlja Račanu kakvog znamo. Tri i po godine kasni – cijela mala vječnost. Ali što je, tu je. »Hrvatska grabi u Europu, i ne želi se blamirati«, kazao je još hrvatski premijer u Sarajevu. Zapamtimo mu to, jer izgovora više nema.