Slobodna Dalmacija: 16. 07. 2003.

HAAŠKE OPTUŽNICE I DALJE SU OZBILJNA PREPREKA NAŠIM INTEGRACIJSKIM AMBICIJAMA

Gotovini i Hrvatskoj polako istječe kredit

ZAGREB — Vladu ne zabrinjava pitanje iz EU-ova paketa o razlozima zbog kojih je kasnilo uručivanje haaške optužnice generalu Janku Bobetku. Visoki Vladin dužnosnik ističe da je Vlada zahvalna Bruxellesu za to pitanje jer ono Hrvatskoj daje priliku da odgovori činjenično i vrlo precizno na njega. Hrvatska će u tom smislu obrazložiti zašto je tražila očitovanje Ustavnog suda vezano za sporne formulacije u optužnici generalu Bobetku, te zašto se zatim pozvala na zdravstveno stanje generala Bobetka koji je u 85. godini života umro nekoliko mjeseci nakon podizanja optužnice.

Isti izvor tvrdi da za Hrvatsku nisu neugodna ni pitanja koja se tiču osoba koje su optužene da su pomagale haaškim optuženicima. Na to pitanje Hrvatska će odgovoriti dokumentacijom i činjenicama koje su prije desetak dana predane Državnom odvjetništvu, a koje su prikupljene u slučaju uhićenja Ivice Rajića.

Za slučaj generala Ante Gotovine isti izvor opetuje da je on ključni element za hrvatsku poziciju na putu u EU. Slučaj Gotovina kritičan je u odnosu na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju čija ratifikacija mora biti gotova do 1. siječnja 2004. godine pa predstavnici EU-a sugeriraju Zagrebu da taj slučaj pokušaju riješiti što prije jer je on osnovni uvjet za ratifikaciju Sporazuma. Početkom iduće godine u igru ulazi i 10 novih zemalja članica EU-a, što bi dodatno oteglo postupak ratifikacije, odnosno hrvatskog pridruživanja.

Visoki Vladin dužnosnik napominje da je stvorena loša klima oko generala Gotovine od ljudi koji ga okružuju, koji ustrajavaju u tvrdnji da se njegov status može promijeniti prije predaje, pri čemu se pozivaju na očekivanja od novih dokumenata. U Vladinim krugovima se pak očekivalo, ako se general Gotovina preda, da se zatraži obrana sa slobode uz veliku vjerojatnost da se Haaško tužiteljstvo tomu ne bi protivilo. U tom kontekstu očekivao se pomak do kraja srpnja, odnosno neki korak sa strane generala Gotovine.

— Gotovini i Hrvatskoj istječe "kredit" da se planiranom metodom riješi ovaj slučaj u korist samoga generala i Hrvatske — napominje visoki Vladin dužnosnik, izražavajući nadu kako još ima vremena da do željenog pomaka dođe.

Olga RAMLJAK