Vjesnik: 16. 07. 2003.

Odluka generala Gotovine čeka se do kraja srpnja

U Banskim dvorima smatraju da je to krajnji rok, jer »ističe kredit« koji je Hrvatska dobila da se problem u »slučaju Gotovina« riješi u korist generala i Hrvatske / Naš sugovornik tvrdi da je nemoguće promijeniti optužnicu prije nego što Gotovina stupi pred Sud / Vladu ne zabrinjava pitanje Europske unije o razlozima za odugovlačenje uručivanja haaške optužnice generalu Janku Bobetku niti pitanje o postupcima prema osobama za koje se utvrdilo da su pomagale haaškim bjeguncima

ZAGEB, 15. srpnja - Iako je suradnja s Haaškim sudom glavni politički ključ hrvatskog puta u EU, Vladu ne zabrinjava pitanje Europske unije o razlozima za odugovlačenje uručivanja haaške optužnice generalu Janku Bobetku, tvrdi visoki izvor iz Vlade. »Mogu samo reći hvala što su poslali to pitanje i pružili nam prigodu da uz pomoć dokumenata odgovorimo na njega«, tvrdi naš sugovornik, podsjećajući da je general Bobetko preminuo samo šest mjeseci nakon otvaranja slučaja, što najbolje govori o opravdanosti načina na koji je hrvatska država postupala.

U Banskim dvorima ne smatraju neugodnim ni pitanje o postupcima prema osobama za koje se utvrdilo da su pomagale haaškim bjeguncima, jer je Državnom odvjetništvu predana sva dokumentacija do koje se došlo prilikom uhićenja Ivice Rajića, a to će se učiniti i u svim drugim slučajevima.

No, s druge strane, u Vladi smatraju da je u kritičnu fazu ušao slučaj generala Ante Gotovine, koji je »ključni element za poziciju Hrvatske na putu u EU«. Problem nije u pitanjima Bruxellesa vezanim za kandidaturu, nego u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Naime, ako ga sve članice ne ratificiraju do kraja ove godine, u igru ulazi novih deset članica što znači novo odugovlačenje. A neke od današnjih članica, primjerice Velika Britanija, već su jasno dale do znanja da je »slučaj Gotovina« ključ za ratifikaciju SSP-a u njihovu parlamentu.

Prema nekim informacijama iz krugova bliskih generalu Gotovini, njegova odluka očekuje se do kraja srpnja. U Banskim dvorima smatraju da je to krajnji rok, jer »ističe kredit« koji je Hrvatska dobila da se problem u »slučaju Gotovina« riješi u korist generala i Hrvatske.

Haaško tužiteljstvo je, naime, već pokazalo spremnost da se optužnica izmijeni, ali tek nakon što se general Gotovina pojavi pred Sudom, a i glavna tužiteljica Carla del Ponte izrazila je spremnost da razmotri mogućnost da se Gotovina brani sa slobode.

Podsjetimo, u slučaju generala Rahima Ademija tužiteljstvo se protivilo obrani sa slobode. Zbog toga u Vladi smatraju lošom klimu koja je stvorena oko Gotovine zbog utjecaja osoba koje su stvorile iluziju da se optužnica može promijeniti prije nego što general stupi pred Sud. Naš sugovornik tvrdi da je to nemoguće, ako ni zbog čega drugog onda zbog potrebe glavne haaške tužiteljice da zaštiti svoj autoritet.

Inače, u Vladi ne žele komentirati špekulacije da bi Haaški sud mogao odustati od suđenja Ademiju jer su dokazi koje su njegovi odvjetnici pripremili prejaki. Ipak, može se čuti stav kako bi Ademi sigurno bio oslobođen da je Haag mogao početi proces protiv generala Janka Bobetka.

Sanja Kapetanić