Slobodna Dalmacija: 17. 07. 2003.

BLIŽI LI SE KRAJ MONOPOLA HT-a u FIKSNOJ TELEFONIJI

Američka tvrtka "plete" novu fiksnu mrežu?

Zasad je poznato samo to da je zahtjev za dodjelu koncesije u fiksnoj telefoniji predan, a kuloari tvrde da nije stigao od VIPneta, što se očekivalo, nego od jedne američke tvrtke

ZAGREB — Jedan inozemni operater dostavio je zahtjev za dodjelu koncesije u fiksnoj telefoniji, a čak tri su uputila pismo interesa za koncesiju u mobilnoj telefoniji, objavilo je Vijeće za telekomunikacije ne želeći otkriti ni jedan identitet dok to sami ponuđači ne odluče. Najzanimljivija dvojba u ovoj vijesti svakako je tko će Hrvatskom Telekomu, koji ima monopol u fiksnoj mreži do kraja 2004. godine, pomrsiti račune i uzeti dio dobiti, ali i vjerojatno sniziti cijenu impulsa? Iako se spekuliralo da je riječ o VIPnetu, koji je prethodnih mjeseci ponavljao da želi koncesiju u fiksnoj mreži, iz te kompanije poručuju kako Vijeću nisu proslijedili zahtjev ni za fiksnu ni za mobilnu koncesiju.

Kontra HT-u u nepokretnoj mreži navodno je stala jedna američka kompanija, nepoznata domaćem tržištu, ali vrlo zainteresirana za ulaganja, sve je što se o mogućem identitetu zagonetnog ponuditelja može doznati u Vijeću. Spremni su zadovoljiti sve koncesijske uvjete, uplatiti jednokratnu naknadu u iznosu 40 milijuna kuna, investirati prema predviđenoj dinamici u novu infrastrukturu, a uz svoju ponudu priložili su i vrlo konkretan poslovni plan. Iako je potencijalni koncesionar nepoznat hrvatskom tržištu, očito je dobro informiran o "stanju na terenu" budući da je u startu zatražio pomoć Vijeća u komunikaciji s HT-om u postupku usklađivanja cijene preuzimanja interkonekcijskih usluga.

Prema aktualnoj koncesiji koju HT danas ima u fiksnoj mreži do kraja 2004. godine nije obvezan omogućiti drugim operaterima pristup svojoj infrastrukturi tzv. "lokalnoj petlji", ako odluči to dopustiti može iskazati komercijalnu cijenu. Upravo je taj detalj VIPnet najviše osporavao proteklih mjeseci iznoseći ga kao ključni problem u liberalizaciji tržišta fiksne telefonije. Zamjerali su Austrijanci Vijeću i njegovu predsjedniku Željku Debaniću što ne nalazi volje da prisili HT na određivanje razumne cijene, jer ona koju su navodno iz HT-a VIPnetu nudili bila je apsolutno neprihvatljiva.

Činjenica da se Vijeće konačno ultimativno postavilo prema HT-u, dajući mu rok do 25. srpnja, do kada mora dati cijenu korištenja lokalne petlje za nove koncesionare, zvuči znakovito. Je li neimenovana američka kompanija doista toliko jaka figura ili je i Vijeće konačno "shvatilo" da se monopolu konačno mora suprotstaviti konkurencijom, bit će poznato uskoro.

Za treću koncesiju u mobilnoj mreži od tri pristigle ponude dvije su od inozemnih operatera dok se za treću spekulira da iza nje stoje Ina i Zagrebačka banka. S tih adresa odbijaju komentirati te navode, što je za Inu, s obzirom na odluku o prodaji prvog kontrolnog paketa dionica, dijelom i razumljivo, ali ne i za Zagrebačku banku.

B. BABIĆ