Novi list: 17. 07. 2003.

U PLOČAMA PUKLO POLITIČKO JEDINSTVO KOJIM SE GRAD OPIRAO RATIFIKACIJI SPORAZUMA HRVATSKE I BiH

Radnici prijete blokadom Luke Ploče i Županije

Lučki radnici strahuju da će zbog sporazuma ostati bez posla. Gradonačelnik Ploča Ante Karamatić »poštovat će što usvoji Sabor«

PLOČE – Puklo je političko jedinstvo kojim se grad Ploče jednodušno opirao ratifikaciji sporazuma Hrvatske i BiH o luci Ploče. »Grad će poštovati što usvoji Sabor«, kazao je jučer našemu listu gradonačelnik Ploča Ante Karamatić (SDP), čije je gradsko vijeće početkom godine posebnim dokumentom odbilo sporazum. Radnici Luke Ploče, međutim, i dalje se protive sporazumu, jer strahuju da bi zbog njega mogli izgubiti posao. »Spremni smo blokirati cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju kako bismo obranili radna mjesta«, kazali su nam jučer sindikalni povjerenici luke Ivica Marević i Miro Medak. Podsjetimo – premijer Račan obećao je u ponedjeljak u Sarajevu da će Sabor u dva mjeseca ratificirati sporazum o luci Ploče, koji u saborskim ladicama leži već pet godina.

Radnici bi teško našli novi posao

Marević i Medak govore uime oko 830 radnika Luke Ploče, uglavnom ljudi s više od dvadeset godina radnog staža, koji bi drugi posao našli vrlo teško, naročito u gospodarski eutaniziranoj županiji s Lukom Ploče kao najvećom tvrtkom. Radnici sada imaju monopol na rad u luci, pa pretovaruju teret za svaku tvrtku koja u luci otvori svoje skladište. Sada to, primjerice, čine za terminal mostarskoga Aluminija, ali i bosanskohercegovačkoga Energopetrola, kao i za sve ostale tvrtke koje posluju u luci. Boje se da bi sporazum Hrvatske i BiH o luci Ploče mogao poremetiti taj odnos, pa da bi nova uprava mogla otvoriti nove tvrtke, što bi uzrokovalo otpuštanja u luci. »Sada sami jedemo kolač, a sporazum bi mogao dovesti još nekoga da ga jede s nama. To nećemo dopustiti, jer smo i mi gladni od toga kolača«, bio je slikovit Ivica Marević, povjerenik najsnažnijega sindikata, Nezavisnog sidnikata Luke Ploče. I vidi se zašto su gladni: jučer oko podne luka je bila gotovo mrtva. Poslovne vreve nigdje. Pred lučkom kantinom desetak radnika pije piće. »Radimo kad ima. Puno se radilo ujutro. Obavili smo posao« – prilično neuvjerljiv odgovor na pitanje zašto nema posla.

»Nećemo se suprotstavljati ratifikaciji ako nam se zajamče dvije stvari: radna mjesta i prioritetnu koncesiju na obavljanje lučke djelatnosti«, jasni su sindikalci, koji dodaju da se protive i samome sporazumu, »ali da se u odnose država ne žele miješati«.

Direktor Luke Ploče Ivan Pavlović uglavnom se slaže s radnicima, ali nije oduševljen najavama blokade luke, pa vidi još dosta prostora za dogovor. Kaže kako višenacionalni sastav uprave lučkih tijela, kao i ostali takvi poslovi oko luka i brodarstva, u EU nisu novost. Međutim, dodaje, Hrvatska i BiH nisu u EU, pa sporazum zapravo prejudicira nešto što se još nije dogodilo. Drži da bi za takav sporazum možda trebalo pričekati da obje zemlje uđu u EU.

Jenjava otpor sporazumu

Luka Ploče prije rata je pretovarala oko pet milijuna tona tereta godišnje. Sada je to smanjeno na oko milijun tona. Marević, međutim, tvrdi da je poboljšana struktura tereta, koji je danas skuplji, pa zarada navodno nije bitno niža. Pavlović nas je izvijestio kako luka proteklih godina posluje pozitivno, pa je prošle godine zaradila oko 7 milijuna kuna, a godinu prije toga oko četiri.

– S gospodarskog stajališta, sporazum o luci Ploče nepotreban je. BiH i sada ima mogućnost da ravnopravno sa svima posluje u luci, kao što uostalom i čine. Već sam nekoliko puta rekao: taj je sporazum gospodarski besmislen, kaže Pavlović.

Nalazi, ipak, u njemu i pozitivnih strana: kada je o robi za Federaciju BiH riječ – bitno smanjuje suvišno administriranje, koje je sada velik problem Luke Ploče.

Sve u svemu, čini se kako jenjava ogorčeni otpor ratifikaciji sporazuma, koji je u siječnju prošle godine kulminirao blokadom ulaza u luku. Sve ovisi o tome hoće li radnici dobiti jamstva za vlastitu budućnost i egzistenciju. U Pločama se šuška da je Račan nešto takvo dao i naslutiti. »Ne bude li toga, proglasit ćemo novu Dubrovačku republiku. Blokirat ćemo cijelu županiju, i to bez najave, pa neka nas bace u zatvor. Bar ćemo postati kandidati za predsjednika, jer u ovoj državi samo robijaši postaju predsjednici«, komentiraju sindikalci.

Sporazum narušava suverenitet

Zaposlenici Luke Ploče drže da sporazum narušava hrvatski suverenitet, i to ovako: sporazum je međunarodni ugovor, dakle nadređen nacionalnom zakonodavstvu. On propisuje da će povjerenstvo za nadzor pločanske Lučke uprave, koja je državna institucija, biti sastavljeno od tri hrvatska i tri BiH člana. »To znači da će stranci upravljati državnim tijelom RH. Nije li to narušavanje suvereniteta«, pitaju u Luci Ploče.

Pavlović: Katarsko ulaganje transformiralo bi regiju

Ulaganje Katara u terminal tekućeg ukapljenog plina transformiralo bi ne samo Ploče, nego i Dalmaciju i BiH, oduševljen je direktor Pavlović nedavnim prijedlogom Katara da u Pločama izgradi regionalno središte iz kojega bi plinom opskrbljivalo cijelu srednju Europu.

»Takve investicije nisu jeftinije od 1,5 milijarde dolara«, kaže Pavlović. O tome je već razgovarao sa savjetnikom predsjednika Republike te u ured predsjednika poslao sve potrebne materijale. I s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem složio se kako je riječ o iznimno dobrodošloj investiciji. Pavlović ocjenjuje kako Katar može ulagati i bez da se ratificira sporazum o luci Ploče, »ali s ratifikacijom će ići lakše«.

I radnici luke pozdravljaju zamisao, ali uz uvjet: sačuvati njihova radna mjesta. »Pozdravljamo svaki razvojni projekt, ali neka nam jamče naša radna mjesta«, kaže Marević, koji tvrdi da sporazum o luci Ploče nema veze s mogućim ulaganjem Katara.

Boris PAVELIĆ