Novi list: 17. 07. 2003.

SINDIKAT BRODOGRADILIŠTA »VIKTOR LENAC« POMAKNUO POČETAK ŠTRAJKA ZA DVA DANA

Štrajk u »Lencu« 23. srpnja

Razlog odgode sindikalne akcije jest potreba poštovanja Zakona o radu

RIJEKA – Najavljeni štrajk u Brodogradilištu »Viktor Lenac« neće započeti u ponedjeljak, već u srijedu 23. srpnja. Kako je tek jučer formirano mirovno vijeće u kojem se nalaze sindikalni povjerenik Damir Bačinović, predsjednik uprave Damir Vrhovnik i neutralni promatrač kojeg će imenovati Vladin Ured za socijalno partnerstvo, prvi zakonom dozvoljeni termin za štrajk je 23. srpanj.

Sindikat »Viktora Lenca« jučer je poslao pismeni zahtjev upravi u kojem se ponovo traži da se na bilo koji način do srijede osigura isplata 37 posto plaće za svibanj i polovica zarađene plaće za lipanj, a ukoliko se to ne dogodi štrajk će biti neizbježan. Pismo s vrlo oštrim sindikalnim zahtjevima upućeno je i većinskom vlasniku i predsjedniku Nadzornog odbora »Viktora Lenca«, Giancarlu Zachellu.

Kako ističe povjerenik Bačinović, upravo je Zachello jedna od najodgovornijih osoba za krizu koja prijeti potpunim poslovnim i financijskim slomom Brodogradilišta.

– U ime 1.200 radnika tražimo od Zachella da odmah, po mogućnosti već danas, sazove sjednicu Nadzornog odbora kako bi se raspravljalo o mogućnostima spašavanja »Lenca«. Također tražimo da on ispuni svoj dio dogovora, koji je postignut sa ostalim vlasnicima i hrvatskom Vladom, a to je da će odmah osigurati i dati dva milijuna dolara, što bi omogućilo ispunjavanje naših minimalnih zahtjeva za isplatu plaća, osiguralo nabavu potrebnog materijala za posao koji je u tijeku te otvorilo realnu opciju da onda može reagirati i Vlada i ostali vlasnici na adekvatan način, upozorava Bačinović.

Darko PAJIĆ