Vjesnik: 17. 07. 2003.

Bivši američki obavještajci traže ostavku Dicka Cheneya

Grupa umirovljenih visokih američkih obavještajnih dužnosnika tvrdi da su političari selektivno koristili informacije tajnih službi, kako bi opravdali rat u Iraku / U otvorenom pismu Georgeu Bushu ta je skupina zatražila ostavku američkog potpredsjednika

LONDON, 16. srpnja (Od Vjesnikove dopisnice) - Američki potpredsjednik Dick Cheney našao se na udaru zahtjeva da podnese ostavku, jer je navodno koristio lažne dokaze, da bi opravdao rat protiv Iraka. Neki tvrde kako je upravo Cheney forsirao da se u jedan predsjednički govor Georgea Busha uvrsti dvojbena izjava da je Irak pokušao kupiti afrički uran, jer želi obnoviti svoj nuklearni program.

Direktor CIA-e, George Tenet, smatrao je tvrdnju o »afričkoj vezi« slabo dokazanom. Na Cheneyevo inzistiranje, ona je međutim ušla u Bushov govor o stanju nacije, održan u siječnju. Kasnije se pokazalo da je navod o afričkom uranu u najmanju ruku neprovjeren, a odgovornost za njegovo uvrštavanje u predsjednički govor nedavno je preuzeo šef CIA-e Tenet. Neki međutim tvrde da je glavni krivac Dick Cheney. Najglasnije optužbe protiv američkog potpredsjednika iznijela je ovih dana grupa visokih umirovljenih američkih obavještajnih dužnosnika.

Oni tvrde da su političari selektivno koristili obavještajne informacije, kako bi opravdali vojnu intervenciju protiv Saddama Husseina. U otvorenom pismu predsjedniku Bushu ta je skupina zatražila Cheneyevu ostavku.

Dužnosnici CIA-e tvrde da je uoči iračkog rata Dick Cheney više puta dolazio u njihovo sjedište u Langleyu u Virginiji. Navodno je to činio kako bi razgovarao s analitičarima obavještajnih podataka o Iraku. »Namjerno ili ne, slao je signale da se odavde očekuje određeni rezultat«, rekao je neimenovani visoki dužnosnik CIA-e novinarima. Cheneya neki također optužuju da je namjerno doveo u zabludu Kongres, kada je Bushova administracija tražila kongresno odobrenje da protiv Saddama Husseina upotrijebi silu. No, pažnja se najviše vraća na Bushovu izjavu da je Saddam htio kupiti uran iz Nigera. List New York Times u srijedu govori o »sustavnoj zloporabi obavještajnih podataka«, nalazeći kako je jedina dobra stvar što su »obavještajci toliko nezadovoljni da progovaraju javno«.

List spominje i neke druge primjere. »Jedna osoba iz obavještajnih krugova prisjetila se tako da je neki jastreb iz američke administracije apelirao na obavještajni ured unutar State Departmenta, da kaže kako Kuba ima program biološkog oružja«. No, obavještajci su to odbili, a šef State Departmenta Colin Powell, ih je podržao, tvrdi američki list.

Kao najnoviji primjer manipulacije tajnim podacima New York Times citira primjer Sjeverne Koreje, o kojoj je američka administracija, bez ikakvih novih dokaza, najprije iznosila alarmantne procjene. To se događalo sve do siječnja ove godine, »kad je Bijela kuća htjela stišati korejsku krizu«, te su procjene smjesta ublažene, tvrdi list. Citira se i tekst u najnovijem broju časopisa Naval War College Review, u kojem se tvrdi kako su američki dužnosnici »odlučili obavještajne podatke iskoristiti u političke svrhe«. Optužbe su ozbiljne. Vjerojatno će se rasprava o tome snažno razmahati u Americi, slično kao što se to već dogodilo u Britaniji.

Jasna Zanić Nardini