Vjesnik: 17. 07. 2003.

Svađa zbog podjele sindikalne članarine

Sjednica Vijeća SSSH, koja treba odlučiti o Jurićevoj sudbini, odgođena za rujan/ Granski sindikati duguju Savezu 1,35 milijuna kuna/ Sindikati tekstila i poljoprivrede, koji traže Jurićevu ostavku, neće do rujna platiti dugove

ZAGREB, 16. srpnja - Za četvrtak najavljena sjednica Vijeća Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), na kojoj se trebalo glasovati o povjerenju predsjedniku Davoru Juriću, odgođena je za rujan. Jurićevu ostavku zatražili su Sindikat tekstila i Sindikat poljoprivrede (PPDIV), no Jurić je na zahtjev triju granskih sindikata sjednicu otkazao. Sindikati metalaca, zdravstva i energetike smatraju da je sazivanje Vijeća bespredmetno dok se financijski najjači granski sindikat PPDIV ne izjasni hoće li i kada platiti više od 800.000 kuna duga Savezu.

Dok u SSSH-u lideri 22 udružena granska sindikata naveliko lobiraju »za« i »protiv« Jurića, on može (ne)mirno na godišnji odmor iako je, navodno, sam htio da se stvari raščiste odmah. Jurića, inače, »ruše« otkad je prije šest godina zasjeo u predsjedničku fotelju, ali je uz tijesnu većinu glasova u drugom krugu prošao i na lanjskom kongresu.

Sindikat tekstila i PPDIV traže Jurićevu ostavku, optužujući ga da se, suprotno stavu radnika koji su se velikom većinom izjasnili protiv izmjena Zakona o radu, javno hvalio kako je zadovoljan pregovorima s Vladom, te minirao referendum među članstvom. Zahtjev za ostavkom podržali su i sindikati trgovine i ugostiteljstva, a odgodu sjednice Vijeća zatražili su Jurićevi lobisti.

ZOR je, čini se, samo povod za okršaj koji se dugo kuhao zbog financijskog urušavanja najjače sindikalne središnjice.

Sjednica Vijeća treba zapravo biti nastavak lipanjske sjednice, koja je prekinuta jer se nije mogao izglasovati ni dnevni red.

Tada su tekstilci i PPDIV-ovci zahtijevali da Vijeće raspravi njihov prijedlog izmjene odluke o financiranju, ali su se »Jurić i njegova škvadra« suprotstavili, tvrdi predsjednik Sindikata PPDIV-a Josip Pavić. Pavić je tražio da granski sindikati izdvajaju 10, a ne 20 posto članarine za Savez, jer je na terenu izgradio svoju infrastrukturu povjereništava, koja mu obavljaju veći dio poslova Saveza, pa traži i preraspodjelu novca.

Prema Pavićevoj priči, PPDIV je još u prosincu 2001. predlagao izmjenu odluke o financiranju, ali tijela SSSH nisu to stavljala na dnevni red sve do propale lipanjske sjednice. Pavić je Savezu za raspravu o prijedlogu dao rok od 60 dana, te je za dva mjeseca i platio usluge Saveza, a onda je prestao uplaćivati novac.

Nadzorni odbor SSSH s dijelom granskih sindikata dogovorio je, uoči odgođene sjednice Vijeća, obročnu otplatu dugova Savezu, koji su se popeli na 1,35 milijuna kuna. Najviše duguje Sindikat PPDIV-a - više od 800 tisuća kuna. Sa sindikatima tekstila, PPDIV-a, željezničara i male privrede nije postignut sporazum o plaćanju duga. Pavić tvrdi da je Nadzorni odbor ostavio mogućnost da se sindikati o vraćanju duga očituju u rujnu, što će PPDIV i učiniti.

No, sada ispada da su zbog neplaćenih dugova tekstilci i PPDIV-ovci sami zablokirali sazivanje Vijeća. »Sve su to igre i manipulacije. Prema anketi službe SSSH od 52 člana Vijeća njih 44 ili 85 posto izjavilo je da 17. srpnja može doći na sjednicu. A sada u Savezu tvrde da su neki članovi odustali zbog godišnjih odmora!« kaže Pavić.

Glavna točka na Vijeću trebao bi biti prijedlog novog modela financiranja i ustroja SSSH. Prijedlog je pripremila posebna radna skupina bez obzira na dugove granskih sindikata, ističe Pavić uz tvrdnju da uplašeni Jurić zaustavlja novi ustroj Saveza jer bi tridesetak ljudi dobilo otkaz.

Pavić optužuje Predsjedništvo SSSH da blokira zahtjeve dvaju sindikata za Jurićevom ostavkom. PPDIV će, najavljuje Pavić, ovisno o ishodu glasovanja na rujanskoj sjednici Vijeća zatražiti sazivanje izvanrednoga kongresa SSSH. No i sindikati koji podržavaju Jurića smišljaju kako da PPDIV zbog neplaćanja članarine na jesen - izbace iz Saveza.

Ljubnika Marković