Vjesnik: 17. 07. 2003.

Zubak: Za 25 posto Ine i dalje nudim deset posto više od Mola

ZAGREB, 16.srpnja - Na okrugli stol pod nazivom »Privatizacija Ine - da ili ne«, u organizaciji časopisa Profit i tvrtke Rifin, u srijedu se nije odazvao nitko od pozvanih predstavnika Vlade, Hrvatskog fonda za privatizaciju i Hrvatske gospodarske komore.

Od predstavnika parlamentarnih stranaka odazvala se jedino Vesna Škare-Ožbolt, potpredsjednica Demokratskog centra, koja je izrazila žaljenje zbog nenazočnosti predstavnika vlasti i u ime DC-a, HDZ-a, HSLS–a i HSP-a, pozvala Vladu da zaustavi prodaju Ine Molu, dok se o svim elementima ugovora ne provede saborska rasprava.

»Od Vlade smo tražili da ne prodaje Inu, jer za taj novac nakon prodaje nećemo znati gdje je završio. Bojim se da će prodaja Ine biti štetna za hrvatsko gospodarstvo«, naglasila je Škare-Ožbolt.

Poduzetnik Zvonko Zubak rekao je da i dalje vrijedi njegova ponuda da za 10 posto više od Molovih 505 milijuna dolara kupi 25 posto plus jednu dionicu Ine. Prema njegovim riječima, Mol je u dugovima, nema strategiju razvoja i ima problema s vlastitim dionicama. Zubak je istaknuo kako je bitno sačuvati Inu kao jedan od najbitnijih hrvatskih gospodarskih subjekata.

Zubak je rekao da bi, ako dobije vlasničku udjel u Ini, zadržao sve radnike i zaposlenicima povećao plaće od 10 do 20 posto.

»Vladi predlažem zajam za otkup 25 posto dionica Mola ili OMV-a, a spreman sam odmah otkupiti i dionice Ine »čistim novcem koji se nalazi u zapadnim bankama«, dodao je Zubak, te poručio da je spreman odmah otkupiti i platiti onoliko dionica Ine koliko Vlada želi prodati.

Ekonomist Slavko Kulić smatra da Vlada postupa protuustavno, jer prema njegovu mišljenju nema zakonske osnove za rasprodaju Ine.

Inače, Savjet za privatizaciju Ine, pod predsjedanjem premijera Ivice Račana, krajem prošlog tjedna odlučio je predložiti Vladi prihvaćanje ponude mađarskog Mola, koji je za 25 posto plus jednu dionicu Ine ponudio 505 milijuna dolara, što je 85 milijuna dolara više nego što je u konačnoj ponudi dao austrijski OMV (420 milijuna dolara). Očekuje se da bi odluku Vlada mogla donijeti na sjednici u četvrtak, a navodno je OMV u posebnom dopisu povećao svoju ponudu, također na 505 milijuna dolara.

Ivan Smirčić